Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației GRUI la cea de-a 131-a Adunare a UIP și reuniunile asociate, 14 octombrie 2014

În perioada 12-16 octombrie a.c., la Geneva se defășoară lucrările celei de-a 131-a Adunări a Uniunii Interparlamentare (sesiunea de toamnă a UIP).
 La Adunare participă peste 700 de parlamentari din 145 de țări, dintre care 113 președinți și vicepreședinți de parlamente și Camere parlamentare. Aceștia se reunesc în plenul Adunării și in cadrul diferitelor structuri directoare și de specialitate ale UIP: Consiliul Director; comisiile pentru pace și securitate națională, pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț și pentru democrație și drepturile omului; Comisia pentru Națiunile Unite; Reuniunea Femeilor Parlamentare; cele șase grupuri geopolitice s.a.    
 Delegația GRUI este alcătuită din dl. deputat Valeriu-Andrei Steriu, dl. senator Augustin-Constantin Mitu, dna. deputat Marioara Nistor, dnii. deputați Cristian-Constantin Roman si Kerekes Karoly.
 Agenda sesiunii cuprinde mai multe teme globale de actualitate, între care : combaterea violenței împotriva femeilor, situația din Orientul Mijlociu, guvernanta resurselor de apă, politicile de combatere a drogurilor, dezvoltarea durabilă și schimbările climatice.
 De asemenea, la propunerea delegațiilor Belgiei și Zambiei, membrii UIP au decis includerea pe agenda sesiunii a unui punct de urgență privind sprijinul parlamentar pentru un răspuns rapid și eficient în prevenirea și combaterea epidemiei de Ebola.
 În cadrul Reuniunii Femeilor Parlamentare, la care a participat dna. deputat Marioara Nistor, au fost examinate activitățile UIP de promovare a egalității de gen și a avut loc o dezbatere privind cotele electorale pentru femei în politică. Cu aceeași ocazie, a fost lansat «Atlasul cotelor de gen», publicație realizată de UIP în colaborare cu Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA International) și Universitatea din Stockholm. 
 Dl. senator Augustin-Constantin Mitu, membru al Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, a luat cuvântul în plenul Comisiei, la dezbaterile privind relația dintre dreptul internațional, suveranitatea națională, neamestecul în treburile interne ale statelor și drepturile omului.  Dl. senator a evidențiat faptul că actualele amenințări la adresa securității internaționale confirmă, o dată în plus, importanța principiilor independenței, integrității teritoriale și suveranității naționale; a subliniat preocuparea României față de criza din Ucraina; a reiterat angajamentul țării noastre de a susține și promova respectarea normelor de drept internațional și principul soluționării pașnice a conflictelor. 
 Dl. senator Mitu a menționat că respectarea drepturilor omului reprezintă o prioritate pentru România, evocând, între altele, contribuția la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Națiunilor Unite, inclusiv la nivel parlamentar, prin sprijinul acordat initiațivelor UIP de promovare a cooperării dintre parlamentele naționale și CDO.
 În susținerea amendamentelor GRUI la proiectul de rezoluție pe tema în dezbatere, dl. senator a evidențiat: importanța consolidării Curții Penale Internaționale; rolul esențial al parlamentelor în transpunerea în practică a angajamentelor internaționale privind drepturile omului; necesitatea integrării în agenda globală de dezvoltare post-2015 a aspectelor referitoare la drepturile omului, statul de drept și guvernanta democratică.
 
***
Sesiunea UIP a fost precedată de prima Conferință Globală a Tinerilor Parlamentari (10-11 octombrie), la care GRUI a fost reprezentat de dl. senator Augustin-Constantin Mitu, membru al Comitetului Director.
 Participanții – 165 de membri de parlament din 60 de țări din întreaga lume, cu vârste de până la 45 de ani – au discutat în detaliu despre modalitățile prin care tinerii pot fi încurajați să se implice mai mult în politică, pe fondul discrepanței tot mai accentuate dintre ponderea în creștere a tinerilor în ansamblul populației și participarea lor tot mai redusă la viața politică, în formele sale convenționale.
 Dezbaterile au fost lansate și moderate de oficiali ONU și de experți internaționali, între care: dl. Ahmad Alhendawi, Trimisul special pentru tineret al Secretarului general al ONU;  dl. Yves Leterme, secretarul general al IDEA International.
 
 Direcția Relații Multilaterale Externe


Go to top