Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu domnul Petro Poroshenko, preşedintele Ucrainei

Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, joi, 21 aprilie a.c., cu domnul Petro Poroshenko, preşedintele Ucrainei, care se află în România într-o vizită oficială. La întrevedere au participat domnii senatori Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Daniel Barbu, lider al Grupului parlamentar al Liberal Conservatorilor, domnul Daniel Ioniţă, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi E. S. domnul Cornel Ionescu, ambasadorul României în Ucraina.
 
Preşedintele Senatului României a salutat prezenţa preşedintelui Ucrainei la Bucureşti şi a menţionat multiplele interese comune ale României şi Ucrainei, subliniind faptul că vizita la Bucureşti a preşedintelui Ucrainei confirmă interesul real faţă de cooperarea bilaterală şi consolidarea relațiilor noastre politice.
 
Preşedintele Ucrainei a mulţumit preşedintelui Senatului şi parlamentarilor români pentru faptul că au fost primii care au ratificat Acordul de Asociere UE - Ucraina şi a subliniat faptul că bunele intenţii şi sprijinul real al României este apreciat de partea ucraineană. De asemenea, domnul Petro Poroshenko a prezentat situaţia internă din Ucraina: ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, situaţia din Doneţk şi Lugansk menţionând necesitatea aplicării neîntârziate a pachetului de măsuri de la Minsk+.
 
În continuare, au fost aduse în discuţie situaţia economică din Ucraina, perspectivele cooperării în plan economic precum şi necesitatea implementării reformelor asumate de autorităţile ucrainene pentru a-şi asigura sprijinul internaţional de care Ucraina are nevoie.
 
Au fost discutate şi aspecte ale cooperării la nivel parlamentar, fiind menţionată înfiinţarea Grupului parlamentar de prietenie cu România în cadrul Radei Supreme a Ucrainei, care va urmări consolidarea cooperării legislative între Parlamentele celor două state.
 
În încheiere, preşedintele Senatului a reiterat sprijinul şi asistenţa României în ceea ce priveşte integrarea Ucrainei la UE şi a menţionat faptul că România va continua să pledeze pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.



Go to top