Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud, 18 septembrie 2014

Domnul senator Klárik László-Attila, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud, a avut la Senat, miercuri, 17 septembrie a.c.,  o întrevedere cu E.S. doamna Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti, la solicitarea părţii sud-africane.
La întrevedere a participat şi doamna Venita Smit, secretar unu politic al ambasadei Africii de Sud.
Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud din Parlamentul României a subliniat că acţiunea - beneficiind de participarea majorității parlamentarilor, membri ai grupului, în frunte cu domnul deputat Petru Daea, vicepreședintele grupului - marchează un punct de plecare optimist, care vizează redinamizarea colaborării parlamentare, prin promovarea diplomaţiei parlamentare printr-un dialog direct pe care îl poate oferi schimbul de vizite la nivelul grupurilor de prietenie sau al comisiilor permanente. Totodată, amintind că sunt așteptate vizite la nivel înalt și guvernamental, în continuarea celei efectuate anul trecut de ministrul adjunct al cooperării și relațiilor internaționale, domnul Marius Frasman, pe care a avut prilejul să-l întâlnească, domnul senator Klárik și-a exprimat speranța că va exista un nou impuls pentru cooperarea bilaterală pe multiple planuri, prin semnarea acordurilor pregătite, care să permită României să devină un partener important al Africii de Sud, îndeosebi prin oferirea de pregătire și expertiză în diverse domenii, precum educație, IT, sănătate și chiar din practica parlamentară.  În acest context, contactul Ambasadei Africii de Sud cu Ministerul Economiei ar trebui să aibă ca efect, încurajarea oamenilor de afaceri sud-africani să vină și să investească aici în oportunitățile pe care le oferă România, ca țară membru UE în această regiune, diversificând schimburile comerciale, chiar prin atragerea României, ca partener alături de Republica Africa de Sud, în proiecte de cooperare trilaterală în țări din regiunea sudică și centrală a Africii.
Doamna deputat Maria-Andreea Paul, membru al grupului de prietenie - apreciind prezentarea făcută de doamna ambasador al Africii de Sud, pentru accentele puse pe democrație, economie și egalitatea de gen – a subliniat că în Parlamentul României procentul femeilor parlamentar este preocupant de redus,  la fel și în poziții de conducere din economie și societate din țara noastră, situația fiind departe de obiectivul enunțat de Comisia Europeană, sau de participarea la decizii pe care o au femeile în SUA sau în regiunea Africii de Sud.
La rândul său, doamna ambasador a Republicii Africa de Sud la Bucureşti, mulțumind pentru întrevedere, a subliniind că țara sa are o lungă istorie, dar care abia după abolirea apartheidului, a devenit o tânără democrație care a prețuit și valorificat moștenirea politică și spirituală a lui Nelson Mandela, recunoscută personalitate care a promovat cu succes în societatea sud-africană și în lume înțelegerea și  pacea, combaterea rasismului și a discriminării de orice fel, ideea de demnitate, omenie și întrajutorare care trebuie îmbrățișate de oricine, indiferent de poziție, funcție sau limba vorbită, punându-se în serviciul tuturor membrilor societății. De aceea membrii parlamentelor statului sud-african, existând și parlamente ale fiecărei provincii, sunt chemați să promoveze competența și integritatea, eliminând diferențele și manifestările de corupție – toate fiind experiențe pe care le pot împărtăși parlamentarilor români, așa cum aceștia sunt dornici să învețe din experiența României. Doamna Mtintso a dorit să adauge că misiunea diplomatică sud-africană de la București este gata să susțină elaborarea în comun a unui Action Plan - oferind experiența țării sale, de la politicile de  diminuare a migrației spre zonele urbane sau de egalitate de gen până la cele legate colaborarea și construcția Uniunii Africane - care să reunească propunerile care apar începând cu această primă reuniune, considerând că împreună cu Grupul parlamentar de prietenie, poate fi promotorul unei serii de acțiuni comune și vizite - răspunzând unor invitații formulate de membrii grupului - care să contribuie la o mai bună cunoaștere între cele două țări, la concretizarea unor inițiative și proiecte comune, la diversificarea legăturilor și a colaborării bilaterale, inclusiv pe plan internațional.
Domnul senator Klárik, președintele grupului de prietenie a evocat din  intervențiile membrilor care au participat la dialogul cu doamna ambasador, „care  ne conduc la concluzia că exista disponibilitatea și voința de a iniția colaborări bilaterale în domeniul economic, politic, al egalității de șanse și gen”, la care consideră „că se poate adăuga educația și cultura. De asemenea există interes pentru schimburi de experiență în domeniul sanitar și medical. Pe de altă parte, trebuie încurajate schimburile între specialiști din domeniul legislativ parlamentar, care s-ar putea concretiza, bineînțeles că în limita asigurării resurselor bugetare, care să ne permită și realizarea de vizite reciproce între parlamentarii români și sud-africani”.



Go to top