Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la Reuniunea Asociației Senatelor din Europa, Haga, 21-22 mai 2015

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a participat în perioada 21 – 22 mai 2015, la Haga, la cea de a 16-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, la invitaţia doamnei Ankie Broekers-Knol, Preşedintele Senatului Olandei.
 
Din delegaţia condusă de Preşedintele Senatului au făcut parte: domnul senator Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului și preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei şi domnul senator Daniel Barbu, membru al comisiilor pentru politică externă şi, respectiv, învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
 
Delegația Senatului României a avut la Haga o serie de întrevederi bilaterale cu doamna Ankie Broekers-Knol, Preşedintele Senatului olandez, doamna Christine Defraigne, Preşedintele Senatului belgian, domnul Jean-Claude Gaudin, Vicepreşedinte al Senatului francez, și domnul Pietro Grasso, Președintele Senatului italian.
 
Întrevederile au avut loc la inițiativa Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme prioritare pentru statul român precum evoluțiile privind situația politică și economică din România, aderarea României la Spațiul Schengen, Mecanismul de Cooperare și Verificare și problematica statului de drept și a luptei împotriva corupției în statele Uniunii Europene.
 
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că România are ca prioritate obținerea unei decizii pozitive privind aderarea la Spațiul Schengen evidențiind faptul că țara noastră aduce deja o contribuție esențială la securizarea frontierelor UE. De asemenea, Președintele Tăriceanu a pledat pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare arătând că, deși progresele înregistrate în domeniul justiției sunt evidente, decizia politică întârzie să fie luată, iar condiționalitățile MCV au devenit ținte în mișcare.
 
Înalții oficiali din cele patru state europene și-au exprimat susţinerea pentru România în procesul de aderare la Spațiul Schengen și au apreciat progresele înregistrate de țara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
 
Totodată a avut loc un schimb de opinii în legătură cu modul de funcționare a sistemelor parlamentare în Europa cu precădere din punct de vedere al rolului Camerelor superioare.
 
Cea de-a 16-a Reuniune a Asociației Senatelor din Europa a avut ca temă generală Senatul în atenţie: concepte moderne în funcţionarea Senatelor în sistemele parlamentare bicamerale. Cei 16 șefi de delegații au avut intervenții pe următoarele sub-teme: Hard power vs. Soft power; Componenţa Senatului; Importanţa opiniei publice. Președintele Senatului României a luat cuvântul în cadrul sub-temei Hard power vs. Soft power. Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut o prezentare a sistemului parlamentar bicameral din țara noastră, argumentând în favoarea menținerii acestuia și a consolidării rolului Senatului ca garant al democrației.
 
Asociaţia Senatelor din Europa (ASE), constituită în anul 2000, reuneşte preşedinţii camerelor superioare ale parlamentelor din 15 state europene (Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Republica Federală Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Spania) şi Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator.
 
Asociaţia are ca obiective: dezvoltarea relaţiilor dintre membrii săi, promovarea bicameralismului în cadrul democraţiei parlamentare, consolidarea identităţii şi conştiinţei europene.
 
 
 
Direcția Presă, Comunicare şi Imagine



Go to top