Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu domnul Olemic Thommessen, Preşedintele Parlamentului Norvegiei - 22 iunie 2015

Luni, 22 iunie 2015, a avut loc întrevederea domnului Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, cu o delegaţie parlamentară norvegiană, condusă de domnul Olemic Thommessen, preşedintele Parlamentului Norvegiei, aflată într-o vizită oficială în România la invitaţia Camerei Deputaţilor.
La întrevedere, din partea Senatului României, au participat domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă, domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru integrarea României în Spaţiul Schengen, domnii senatori Mircea Dobra şi Lazlo Attila, membrii al Grupului parlamentar de prietenie România – Norvegia.
În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Tăriceanu a apreciat importanţa deosebită a vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului norvegian pentru întărirea şi diversificarea bunelor relaţii bilaterale, în plan politic, economic şi al cooperării în cadrul NATO. Domnia sa a prezentat progresele făcute de România, în toate domeniile, de la momentul aderării ţării noastre la UE, insistând asupra reformei sistemului juridic, întării statului de drept şi al funcţionării într-o manieră justă şi echilibrată a tuturor puterilor statului.
Domnul Tăriceanu a mulţumit, de asemenea, părţii norvegiene pentru sprijinirea, prin fondurile consistente alocate de Norvegia, a unor programe menite să asigure şi să sprijine dezvoltarea României şi implementarea normelor europene, în special în plan economic şi social. Preşedintele Senatului şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca şi schimburile comerciale bilaterale să cunoască o nouă dimensiune, în sensul creşterii acestora şi sporirii investiţiilor norvegiene în România.
Domnul Olemic Thommessen, preşedintele Parlamentului Norvegiei, a subliniat necesitatea creşterii şi diversificării cooperării bilaterale în toate planurile, în contextul în care România joacă un rol important în zona de Sud Est a Europei, zonă în care ţara domniei sale urmăreşte întărirea democraţiei şi creşterea stabilităţii politice şi a prosperităţii economice. Domnul Thommessen a remarcat progresele înregistrate de România în ultimii 25 de ani, în special în domeniul politic, economic şi juridic, subliniind importanţa continuării reformelor juridice, întăririi statului de drept şi continuarea procesului de combatere a corupţiei, foarte apreciat în Norvegia. Domnia sa a apreciat că acest proces va conduce şi la sporirea investiţiilor norvegiene în România, investitorii norvegieni fiind interesaţi în mod deosebit de existenţa unui sistem juridic corect.
Totodată, domnul Thommessen a apreciat că fiecare ţară are căile proprii de acţiune în domenii precum cel politic, economic şi juridic, Norvegia constituind un partener şi prieten care vrea să ajute la dezvoltarea şi consolidarea acestor domenii, respectând opţiunile şi deciziile altor state europene. Acest tip de cooperare se adresează atât ţărilor nou intrate în UE dar şi celor din vecinătatea estică, pentru acestea din urmă România fiind un exemplu foarte bun de urmat din punct de vedere al proceselor de reformă.
Domnul senator Titus Corlăţean a apreciat relaţia de cooperare existentă între România şi Norvegia, amintind cu acest prilej că această ţară a fost prima care a ratificat Tratatul de aderare al României la NATO. Domnia sa a subliniat, de asemenea, buna colaborare bilaterală existentă în cadrul NATO şi cooperarea fructuoasă avută la nivelul MAE, în sprijinirea unor proiecte comune în Republica Moldova şi alte state din cadrul Parteneriatului Estic.
Domnul senator Petru Filip a subliniat importanţa continuării colaborării parlamentare bilaterale, inclusiv la nivelul Comisiilor pentru politică externă, prin prisma interesului comun ce trebuie acordat evoluţiilor din Est şi Orientul Mijlociu, România având o poziţie strategică în zonă, atât din punct de vedere geografic dar şi politico-economic.



Go to top