Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, domnul senator Petru Alexandru Frătean, a primit la Senat vizita delegației canadiene condusă de domnul deputat Dean Allison, președintele Comisiei pentru politică externă și dezvoltare internațională din Camera Comunelor a Parlamentului Canadei – 15 octombrie 2014

Domnul senator Petru Alexandru Frătean, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, a primit vizita la Senat, luni, 13 octombrie a.c., a delegației canadiene conduse de domnul deputat Dean Allison, președintele Comisiei pentru politică externă și dezvoltare internațională din Camera Comunelor a Parlamentului federal al Canadei, însoțit de domnul deputat Harold Albrecht, președintele Comisiei pentru mediu și dezvoltare durabilă din Camera Comunelor. Din delegația canadiană au făcut parte și domnul Wayne Webster, reprezentant al cercurilor de afaceri precum și reprezentanții organizației nonguvernamentale Christian Embassy of Canada, doamna Darlene McLean, director și  domnul Dave Imbrock. Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada din Parlamentul României a subliniat că acţiunea din ziua de 13 octombrie, în care a oferit și un dejun oficial în onoarea înalților oaspeți canadieni - beneficiind de participarea unor membri ai grupului, în frunte cu domnul senator Georgică Severin , doamna deputat Sonia – Maria Drăghici, secretar al Grupului si doamna deputat Claudia Boghicevici – îi oferă plăcutul prilej de a adresa felicitări cu ocazia sărbătorii canadiene Ziua Recunoștinței,  (Thanksgiving Day), în timp ce membrii delegației se aflau departe de familiile rămase acasă,  dedicând-o vizitei în România și fiind bineveniți în Parlamentul României, la Senat.
Presedintele Grupului de prietenie, domnul senator Frătean și-a exprimat „bucuria pentru decizia ministrului canadian al cetățeniei și imigrației, anunțată de vineri seara, de includere a României în lista țărilor cu democrații sigure (Designated Countries of Origin) – apreciind-o ca un pas înainte spre eliminarea vizei de Canada pentru cetățenii români – precum și cea de lansare în România a Business Express Program, care facilitează accesul rapid la viză a angajaților și oamenilor de afaceri români din companii de încredere, care călătoresc frecvent în Canada. Deși comunicatul canadian consideră că, în acest fel, UE și Canada vor profita pe deplin de încheierea CETA – noi, în România, credem că trebuie asigurată egalitatea deplină de tratament între părți.  Finalizarea anunțată luna trecută a Acordului CETA noi am primit-o cu bucurie și speranța că va aduce o serie de oportunități și facilități pentru comerțul transatlantic dintre două blocuri economice UE și SUA și Canada, creând nu numai cel mai mare spațiu de comerț liber din lume, dar oferind, prin rezolvarea cerinței UE fără regim de viză (Visa free regime) pentru toate statele care vor ratifica tratatul,   așteptata egalitate de tratament între cetățenii europeni. Apreciem ansamblul relațiile care se dezvoltă cu Canada, inclusiv prin cei 200.000 de cetățeni canadieni de origine română și rezidenți. Chiar doresc să contribui la sporirea comerțului bilateral și a investițiilor în România, considerând nerealist locul 29 ocupat de Canada în topul investitorilor în țara noastră. Cred că sunt în asentimentul colegilor din Grup să ne dorim o devansare rapidă. Poate că încrederea de care are nevoie un investitor canadian important va crește odată cu sprijinul militar și cooperarea pe care Canada ni le acordă în cadrul NATO. Apreciem că acordul pentru utilizarea în scopuri pașnice a energiei nucleare, care evident pare perimat după atâtea decenii, să fie actualizat, prin inițierea etapei de negocieri bilaterale, pentru a fi pus în concordanță cu oportunitățile și cerințele lumii de astăzi.”
Domnul deputat Allison a dorit să mulțumească pentru ospitalitatea, deschiderea și disponibilitatea oferită de parlamentarii români întâlniți, subliniind că „toți canadienii prezenți atât oamenii politici, cât și oamenii de afaceri și ceilalți înțeleg cum  putem sprijini o dezvoltare și aprofundare a relațiilor noastre bilaterale”.
Domnul deputat Albrecht, venind din Kitchener din Ontario, aproape de  Toronto, unde sunt mulți români a fost bucuros să fie cel „care vă transmite și salutul lor, având convingerea că se poate dezvolta un sistem de relații speciale cu aceste locuri din Canada”.
Doamna Sonia-Maria Drăghici, secretar al Grupului de prietenie a dorit să precizeze că sunt grupuri și comunități mari de oameni care doresc o apropiere de Canada, o facilitare a condițiilor de călătorie și o aprofundare a temelor de interes comun, iar ca profesor universitar a îndemnat autoritățile canadiene să aibă încredere în specialiștii români pregătiți în universitățile de medicină din România, care vin în Canada, fiind convinsă că aceștia vor da satisfacție cerințelor de acolo.
Domnul senator Georgică Severin s-a declarat bucuros că în discuția de dimineață cu domnul ministru de externe Corlățean, acesta a amintit și a mulțumit delegației canadiene pentru prezența avioanelor și fregatei canadiene în cadrul colaborării militare la exerciții comune cu militarii români, lucru ce reprezintă poate un model de colaborare și încredere în slujba  securității comune, adăugând că  „vom face tot ce depinde de noi pentru a aprofunda această relație”.
Doamna deputat Raluca-Cristina Ispir a ținut să asigure interlocutorii canadieni că „vom susține favorabil CETA la dezbaterile din Camera Deputaților în procesul de ratificare”.
Domnul deputat Remus Cernea a adus în discuție „prioritatea reducerii emisiunilor de CO2  și a altor elemente de contaminare, considerate a fi teme cheie în dezbaterile din forurile internaționale de specialitate cu reflectare și în România”, adăugând că  „dezbaterile noastre ar trebui să ia în considerație cât mai curând, aspecte ce țin de libertatea religioasă, pentru a răspunde semnalelor din rapoarte anuale ale SUA, față de care nu ne putem arăta indiferenți”.
Domnul deputat Albrecht a dorit să mulțumească pentru acest subiect, aflat frecvent în dezbaterile din Canada, dorind ca acest dialog să ofere un impuls pentru ca ambele părți să promoveze și să transpună în realitate aceste prevederi internaționale.  
În calitatea sa, de președinte al Grupului parlamentar de prietenie, domnul senator Petru Alexandru Frătean i-a asigurat pe cei doi președinți de comisii din Camera Comunelor a Parlamentului Canadei , de sprijinul său pentru aprofundarea relațiilor de prietenie și dezvoltarea colaborării bilaterale pe multiple planuri, subliniind importanța  relațiilor și schimburilor parlamentare permanente, a diplomatiei parlamentare si încheind prin a mulțumi pentru vizita pe care aceștia o efectuează la Bucuresti.
În cadrul vizitei din zilele de 13 și 14 octombrie a.c. oaspeții canadieni au fost primiți la Palatul Parlamentului de domnul Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, de domnul senator Marius-Lucian Obreja, vicepreședinte al Senatului, având întrevederi cu domnul senator Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă, împreună cu domnul senator Ben Oni Ardelean, secretar al Comisiei. La Camera Deputaților a avut loc întrevederea cu domnul deputat Laszlo Borbely, președintele Comisiei pentru politică externă, precedată de dejunul oficial oferit de doamna deputat Carmen-Ileana Moldovan, președintele Comisiei de mediu și echilibru ecologic, urmat și de o întâlnire cu membrii comisiei.
De asemenea, delegația canadiană s-a întâlnit cu domnul senator Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe și cu reprezentanți ai conducerilor Ministerului Economiei și Ministerului Sănătății.

                                                                                                                                                                   15 octombrie 2014



Go to top