Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, senator Georgică Severin - 21 octombrie 2014

Luni, 20 octombrie 2014, a avut loc întrevederea domnului senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, cu E.S .domnul François Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze în România. 
Oaspetele francez a fost însoţit la această întâlnire de membri ai Ambasadei Franţei la Bucureşti: domnii Samuel Richard, consilier diplomatic II, Cristophe Pomez, ataşat cultural, director adjunct al Institutului Cultural Francez din Bucureşti şi Thomas Grand, ataşat pe probleme de audiovizual. 
În cadrul întrevederii, domnul senator Georgică Severin a menţionat excelenta colaborare dintre Comisia pentru cultură şi media şi Ambasada Franţei la Bucureşti.
E.S. domnul François Saint-Paul a prezentat aspecte legate de susţinerea limbii franceze în învăţământul preuniversitar şi universitar românesc, de învăţământul bilingv româno-francez în  România, fiind evocată necesitatea consolidării cooperării bilaterale în acest domeniu şi stimulării carierei universitare şi profesionale a tinerilor care optează pentru acest traseu academic. 
Preşedintele  Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României a amintit cu plăcere de contribuţia esenţială pe care Ambasada Republicii Franceze la Bucureşti a avut-o în vederea asigurării participării ţării noastre la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre) din martie 2013, eveniment la care România a fost invitată de onoare, în cadrul discuţiei fiind apreciată activitatea Institutului Cultural Român de la Paris. 
Participanţii la întrevedere au abordat, de asemenea,  aspecte legate de prezenţa în România a operatorului de televiziune francez TV5 Monde şi a RFI România, filială a Radio France International. 
Conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului şi colaborarea româno-franceză în domeniu au constituit un alt subiect  de discuţii ample. Partea franceză a afirmat interesul şi susţinerea sa pentru Ansamblul Brâncuşi (Ansamblului Monumental „ Calea Eroilor”) de la Târgu-Jiu, pentru includerea acestei opere a marelui artist român, care a trăit şi a murit în Franţa, pe Lista Patrimoniului Mondial  UNESCO. E.S. domnul François Saint-Paul a subliniat că este firesc ca acest monument, de valoare excepţională universală, să devină obiectiv mondial UNESCO.
De un interes aparte s-au bucurat, în cadrul întrevederii, aspectele legate de identificarea celor mai bune soluţii pentru promovarea şi difuzarea filmului francez  şi a celui românesc, precum şi pentru susţinerea activităţii tinerilor regizori. 
Domnul senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din cadrul Senatului României, a adus în discuţie preocuparea acestei Comisii pentru modificarea şi completarea actualei Legi  a audiovizualului, pentru crearea unui cadrul legislativ adecvat soluţionării multiplelor probleme puse în discuţie în cadrul întrevederii.

21 octombrie 2014



Go to top