Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevedere oficială a Preşedintelui Senatului României cu Mareşalul Senatului Republicii Polone, 28 octombrie 2013


Președintele Senatului României, domnul Crin Antonescu, a avut luni, 28 octombrie a.c., o întrevedere cu domnul Bogdan Borusewicz, Mareşalul Senatului Republicii Polone, în cadrul vizitei oficiale în Republica Polonă, care are loc la invitaţia omologului polonez.
Discuțiile au arătat interesul reciproc pentru consolidarea relațiilor dintre cele două state, în cadrul Parteneriatului Strategic româno-polon, un rol important în acest sens având dimensiunea parlamentară a dialogului bilateral, ca vector de corelare a acțiunilor de politică externă.
Partea română a subliniat faptul că atât România cât și Polonia pot juca un rol important în configurarea și aplicarea politicilor europene și euroatlantice.
Etapele complexe pe care le traversează în prezent Uniunea Europeană și NATO, aflate în căutare de răspunsuri la necesitățile de ordin economic, social, și de securitate globală, dar și în căutare de noi obiective și noi viziuni, impun o mai mare solidaritate și o mai strânsă cooperare între cele două state, a arătat președintele Crin Antonescu.
A fost adusă în discuție importanța Summit-ului Parteneriatului estic de la Vilnius, pentru avansarea procesului de creare a unui spațiu comun de securitate, stabilitate democratică și dezvoltare socio-economică în vecinătatea estică a Uniunii Europene.
Crin Antonescu și-a exprimat satisfacția pentru faptul că Polonia și România au așteptări și viziuni comune privind perspectiva europeană a statelor din cadrul Parteneriatului estic și sprijină cu fermitate și consecvență Republica Moldova, Ucraina și alte țări din vecinătatea estică în acest proces, în care Summit-ul de la Vilnius va reprezenta un moment esențial.
În cadrul întrevederii au fost de asemenea abordate teme precum asigurarea securității regionale, politicile energetice la nivelul Uniunii Europene și strategiile naționale ale celor două țări în acest domeniu, în vederea creșterii gradului de independență energetică.
”Polonia și România au o singură voce în ceea ce privește securitatea energetică. Suntem interesați de unificarea pieței energetice la nivel european” a declarat președintele Crin Antonescu.
O altă temă discutată pe parcursul întrevederii a fost organizarea administrativ teritorială a celor două țări, partea polonă exprimându-și interesul față de stadiul proiectului de reorganizare administrativă a României.
La rândul său, Crin Antonescu a anunțat că discuțiile pe acest proiect continuă, o decizie finală urmând să fie luată în cursul anului următor, când se va putea organiza un referendum pentru adoptarea noilor modificări constituționale.
Bogdan Borusewicz a oferit detalii privind reforma administrativă în Polonia, organizarea voievodatelor, exprimându-și disponibilitatea pentru efectuarea unui schimb de experiență, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate.

Nota:
La vizita oficială a participat și domnul deputat Longher Ghervazen, reprezentantul minorității poloneze în Parlamentul României și vicepreședintele Grupului parlamentar de prietenie, precum și domnul Dan Mihalache, secretar general adjunct al Senatului.

28 octombrie 2013                                                                                                                                             Direcția de presă



Go to top