Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mesajul dlui. Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, adresat participanţilor la Seminarul UIP pentru parlamentele din Europa Centrală şi de Est privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu tema „Construind fundaţii puternice pentru dezvoltarea durabilă” Bucureşti, 18-19 aprilie 2016

În cadrul sesiunii inaugurale a Seminarului regional privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Uniunea Interparlamentară (UIP) şi Grupul Român al UIP (Bucureşti, 18-19 aprilie 2016),  cu participarea Preşedintelui UIP, domnul Saber Chowdhury, domnul senator Octavian Motoc, membru al GRUI, preşedintele Comisiei pentru mediu a Senatului, a dat citire mesajului adresat participanţilor de preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

Salutând iniţiativa organizării, pentru al doilea an consecutiv, a unui seminar regional dedicat dezvoltării durabile, preşedintele Senatului a subliniat că transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în realităţi naţionale reprezintă o responsabilitate de maximă importanţă pentru parlamente, dar şi o oportunitate pentru consolidarea rolului şi statutului lor în societate.

Totodată, a precizat că Declaraţia Parlamentului României privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care urmează să fie adoptată la şedinţa solemnă comună a celor două Camere dedicată aniversării a 125 de ani de apartenenţă a României la UIP, reprezintă un angajament şi, în acelaşi timp, o foaie de parcurs. Declaraţia va oficializa ralierea parlamentarilor români la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, document programatic al Naţiunilor Unite, care stabileşte 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă şi 169 de ţinte asociate acestora. 

În opinia preşedintelui Senatului, al 16-lea Obiectiv, dedicat în esenţa sa respectării drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept şi democraţiei, reprezintă „panoul de comandă al întregii Agende 2030, în timp ce parlamentul, prin atribuţiile sale constituţionale, este motorul principal al acestui sistem înnoit de valori universale, propus de ONU”. Parlamentul ales democratic trebuie să fie principala putere a statului, în măsură să gestioneze, în orice moment şi în deplinul respect al Constituţiei, pericolele la adresa democraţiei.

În acest context, participanţii la seminar au fost informaţi despre rolul şi activitatea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea stării democraţiei şi statului de drept în România, al cărui mandat se înscrie în linia trasată de cel de al 16-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă şi care se doreşte a fi un cadru extins de evaluare şi analiză obiectivă a instituţiilor şi practicilor democratice din România.

Seminarul cu tema „Construind fundaţii puternice pentru dezvoltarea durabilă” (Bucureşti,18-19 aprilie 2016) este al treilea seminar anual al UIP organizat la Bucureşti pentru parlamentele din Europa Centrală şi de Est şi al doilea pe tema dezvoltării durabile. Pe ordinea de zi sunt incluse următoarele subiecte: rolul parlamentelor în realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD); guvernanţă şi parteneriate pentru ODD; protecţia durabilă a mediului prin intermediul ODD; educaţia, condiţie indispensabilă pentru o dezvoltare durabilă.





Go to top