Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senator Petru Filip - luni, 23 iunie 2014

Luni, 23 iunie 2014, domnul senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu E.S. doamna Nieves Ileana Hernandez PORTALES, ambasadorul Republicii Cuba în România, aflată într-o vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă stadiul relaţiilor bilaterale de cooperare între cele două state, la nivel politic, economic, cultural, precum şi perspectivele dezvoltării acestora în viitor.
Doamna  ambasador PORTALES a subliniat dorinţa părţii cubaneze de a intensifica relaţiile pe toate planurile cu România, ca stat membru UE, în special în domeniul economic, cultural şi ştiinţific, dar şi în planul cooperării parlamentare bilaterale.
De asemenea, doamna ambasador a făcut o prezentare a evoluţiilor recente în relaţiile Cubei cu Statele Unite ale Americii şi cu Uniunea Europeană, făcând apel la sprijinul UE şi implicit al Românei în vederea ridicării de către SUA a embargoului asupra Cubei.
Domnul preşedinte FILIP a subliniat importanţa identificării unor domenii de cooperare şi a unor acţiuni concrete în planul cooperării bilaterale, pentru eficientizarea activităţilor şi obţinerea unor rezultate eficiente în domenii de interes reciproc. De asemenea, domnia sa a informat partea cubaneză despre angajamentul României, ca şi stat membru UE, în respectarea politicii externe a Uniunii în privinţa Cubei, în contextul începerii negocierilor asupra Acordului de cooperare UE – SMUE – Cuba. Domnul preşedinte FILIP a pledat, de asemenea, pentru un dialog direct între Cuba şi SUA, în vederea unei mai bune înţelegeri a părţilor şi a obţinerii unor rezultate care să satisfacă interesele ambelor state.
Ambele părţi au convenit asupra posibilităţii intensificării colaborării în plan parlamentar, în special la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie şi al comisiilor de specialitate.

23 iunie 2014


Go to top