Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegatiei GRUI la cea de-a 131-a Adunare a UIP si reuniunile asociate

Delegatia GRUI la sesiunea de toamna a UIP (Geneva, 12-16 octombrie) si-a continuat activitatea in plenul Adunarii si in diferitele structuri specializate ale organizatiei.
 
Dna. deputat Marioara Nistor a luat cuvantul in plenul Adunarii, la dezbaterea generala cu tema realizarea  egalitatii de sanse intre femei si barbati si eliminarea violentei impotriva femeilor, ocazie cu care a evidentiat, intre altele, contributia Parlamentului Romaniei la elaborarea cadrului legislativ si la promovarea dialogului interstitutional si a implicarii societatii civile in domeniul egalitatii de sanse.  
 
Dl. deputat Valeriu Steriu, membru al Comisiei UIP pentru dezvoltare durabila, finante si comert, a participat la dezbaterea interactiva intitulata Realizarea unui nou sistem de guvernanta a resurselor de apa – promovarea actiunii parlamentelor. In interventia sa, dl. deputat a subliniat ca resursele de apa reprezinta un element vital pentru oameni si mediu si un motor al dezvoltarii durabile si trebuie sa ocupe un loc central pe agenda globala de dezvoltare post-2015, inclusiv din perspectiva drepturilor omului.  
 
In ziua de 15 octombrie, membrii Adunarii au adoptat rezolutia privind rolul parlamentelor in sustinerea unui raspuns imediat si eficient impotriva epidemiei de Ebola (punct de urgenta), prin intermediul careia: fac apel la guverne si la donatorii internationali sa mobilizeze de urgenta asistenta financiala, medicala si logistica pentru zonele afectate de Ebola; subliniaza ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la epidemie; solicita elaborarea unor protocoale eficiente, de securitate si medicale, pentru limitarea transmiterii virusului.  
 
Cei trei reprezentanti ai Romaniei in Consiliul Director al UIP – dl. deputat Valeriu Andrei Steriu, dl. senator Augustin-Constantin Mitu, membri ai Comitetului Director al GRUI, precum si dna. deputat Marioara Nistor – au participat la dezbaterile referitoare la: activitatile din ultimul semestru ale Uniunii; programul  reuniunilor viitoare ale organizatiei; stadiul transpunerii in practica a Strategiei UIP pentru perioada 2012-2017; cooperarea UIP-ONU. Consiliul a luat nota de rezultatele reuniunilor specializate organizate in cadrul sesiunii si a aprobat programul si bugetul organizatiei pentru 2015.
 
In ultima zi a sesiunii, membrii Consiliului Director au ales un nou Presedinte al UIP, in persoana dlui. Saber Chowdhury (Bangladesh), parlamentar cu o bogata experienta in domeniul cooperarii parlamentare internationale, atat in cadrul UIP – unde a detinut succesiv functiile de vicepresedinte si apoi presedinte al Comisiei pentru pace si securitate internationala; co-raportor al Comisiei pentru dezvoltare durabila, finante si comert; membru al Comisiei pentru Natiunile Unite – cat si in alte foruri, precum Reteua parlamentarilor pentru neproliferare si dezarmare nucleara, pe care o co-prezideaza.
 
Sesiunea de toamna a UIP s-a incheiat joi, 16 octombrie, cu o sedinta plenara a Adunarii, la care a fost adoptat un document ce sintetizeaza principalele concluzii si recomandari ale dezbaterii generale cu tema realizarea  egalitatii de sanse intre femei si barbati si eliminarea violentei impotriva femeilor. Cu aceeasi ocazie, a fost prezentata si Declaratia privind terorismul a Comitetului Executiv al UIP, document care: reitereaza angajamentul UIP in favoarea democratiei, drepturilor omului, pacii si securitatii internationale; exprima profunda ingrijorare fata de proliferarea actelor teroriste si consecintele dezastruoase ale acestora; face apel la toti parlamentarii sa se implice activ in    combaterea miturilor din jurul unor ideologii extremiste ce pot sta la originea actelor teroriste. 



Go to top