Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vicepreşedintele Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu - miercuri, 26 martie 2014

Vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a luat cuvântul, miercuri 26 martie a.c, în cadrul Ceremoniei de deschidere a principalei Conferinţe de tip MUN din România, urându-le bun venit participanților și felicitându-i pentru interesul deosebit acordat acestui tip de exercițiu diplomatic.
Conferinţa BISMUN (Bucharest International Student Model United Nations) 2014 este organizată de Asociaţia Tineretul ONU din România în parteneriat cu Senatul României și face parte din manifestările dedicate celei de a 150-a aniversări a atestării Senatului și a bicameralității în România.
Vicepreședintele Senatului și-a exprimat aprecierea față de tema acestei ediții, “Războaie juste și injuste“, considerând-o de actualitate și provocatoare pentru că va pune participanții în situația dificilă de a concilia exigențele moralității, eticii și dreptului în relațiile internaționale cu imperativele folosirii forței, sancțiunilor sau a oricărui alt tip de pedeapsă care sunt ferm condamnate în condiții normale. Cristian Dumitrescu s-a declarat plăcut impresionat de interesul tinerilor pentru noțiunile-cheie ale teoriei relațiilor internaționale: actorilor din sistemul internațional și tipologia lor; liniile de forță de structurare și restructurare a proceselor în sistemul internațional, puterea și echilibrul de putere, de interes național, de securitate, mecanismele și procedurile utilizate de către organizații internaționale majore.
Totodată, Cristian Dumitrescu a subliniat necesitatea unei reformări proprii din partea principalelor instituții și organizații de securitate internaționale pentru a face față provocării, marturisindu-și convingerea că rolul și statutul acestora se va amplifica în perioada următoare. ”Astăzi, principalele instituții și organizații de securitate sunt  nevoite să facă față provocării unei reforme proprii. Cu toate acestea, această necesitate  nu  diminuează importannța si relevanța lor în promovarea păcii și stabilitățiila nivel mondial. Eu împărtășesc convingerea că în perioada următoare vor fi consolidate statutul și rolul  organizațiilor și ale instituțiilor internaționale, cu condiția ca acestea să se adapteze în mod eficient la caracteristicile actuale ale mediului de securitate, un proces care necesită noi doctrine, metode și instrumente pentru a lupta împotriva amenințărilor naționale, regionale și globale."
În incheiere, Cristian Dumitrescu a accentuat, în calitate de parlamentar, importanța unei interacțiuni mai substanțiale cu parlamentele naționale, instituții cheie ale guvernărilor democratice, interacțiune care ar putea duce la creșterea transparenței și legitimitatății procesului de luare a deciziilor și de acțiune în cadrul sistemului ONU și a altor organisme inter- guvernamentale.  
”Implicarea Senatului României în calitate de co – organizator subliniază preocuparea constantă a instituţiei pentru promovarea valorilor societăţii democratice, cooperarea academică internaţională şi dezvoltarea unei culturi a păcii în rândul tinerilor”, a concluzionat vicepreședintele Senatului
În cadrul Conferinţei BISMUN 2014 vor fi simulate următoarele consilii/comitete: Consiliul de Securitate al ONU, Comisia I a Adunării Generale (DISEC), Comisia a III-a a Adunării Generale (SOCHUM), ECOSOC, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Istoric, Consiliul Nord- Atlantic, Curtea Internaţională de Justiţie, Adunarea Generală a ONU (Ceremonia de deschidere şi de final).
La ceremonia de deschidere au mai fost prezenţi: dl. senator Mircea Geoană, Excelența Sa dl. Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al regatului Țărilor de Jos (Olanda), dna prof. univ. dr. Magdalena Platis, Prorector al Univeristății București, dl prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, Prorector al Academiei de Studii Economice București, dna conf, univ. dr. Liliana Popescu, Prorector al SNSPA, Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, dl Vahe Hovakimyan, Președintele Asociației Tineretul ONU din România, dl Valentin Florea, Manager de conferință BISMUN 2014, dna Ana-Maria Enache, Secretar General BISMUN 2014.

Direcţia de Presă
26 martie 2014



Go to top