Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean cu Radu Ioanid, directorul programului arhivistic internațional al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite - 28 aprilie 2016


În cadrul vizitei la Washington senatorul Titus Corlățean a avut o scurtă întrevedere cu Radu Ioanid, directorul programului arhivistic internațional al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite. Cei doi interlocutori au facut o evaluare a situatiei din Europa unde în ultimii ani se constata o intensificare a retoricii și manifestărilor antisemite, accentuată în perioada recentă și de dezvoltările generate de prezența grupurilor de refugiați din zona Orientului Mijlociu. În acest context, oficialul american a salutat adoptarea recentă de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a raportului și rezoluției privind necesitatea combaterii antisemitismului.
Notă: adoptarea celor două documente s-a realizat cu contribuția senatorului român Titus Corlățean, care în calitate de co-raportor pe tema luptei împotriva antisemitismului din partea Comisiei pentru afaceri politice și democratie a APCE a prezentat o serie de amendamente adoptate în unanimitate de plenul APCE.
De asemenea, în cadrul discuției cei doi oficiali au avut o evaluare pozitivă a practicii constante a României pe linia cunoașterii trecutului istoric, promovării valorilor umane ale toleranței și nediscriminării, combaterii antisemitismului și comemorării victimelor Holocaustului. Au apreciat preluarea de către România, la începutul acestui an, a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ca recunoaștere a angajamentului si contribuției țării noastre la efortul de afirmare a valorilor demnității umane și respectului între comunități la nivelul întregii societăți europene.
Senatorul Corlățean a exprimat interes si susținere pentru inițiativa comună a Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite și Institutului National pentru Studierea Holocaustului in România “Elie Wiesel” în sensul creării unor programe menite să sensibilizeze reprezentanții din administrația publică și responsabilii din partidele politice din România, inclusiv in procesul de selecție a unor candidaturi instituționale sau electorale, față de importanța unei abordări consecvent responsabile cu privire la decizii sau manifestări care pot aduce atingere memoriei victimelor Holocaustului și eforturilor constante ale României de combatere a retoricii antisemite.
Tematica combaterii antisemitismului, situatia actuala din Europa privind acest subiect si raportul adoptat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au fost abordate anterior și în cadrul întâlnirii avute de senatorul Corlățean la Departamentul de stat cu adjunctul asistentului secretarului de stat american, Hoyt YEE.


Go to top