Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a reprezentanţilor Comisiilor pentru politică externă din Camera Deputaţilor şi Senatul României, precum şi a reprezentanţilor Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu delegaţia senegaleză condusă de domnul Mankeur Ndiaye, ministrul Afacerilor Externe şi al Senegalezilor din Exterior - joi, 17 aprilie 2014

Azi, 17 aprilie a.c., a avut loc întrevederea comună a reprezentanţilor Comisiilor pentru politică externă din Camera Deputaţilor şi Senatul României, precum şi a reprezentanţilor Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu delegaţia senegaleză condusă de domnul Mankeur Ndiaye, ministrul Afacerilor Externe  şi al Senegalezilor din Exterior, care efectuează în perioada 16-18 aprilie a.c. o vizită oficială în ţara noastră, la invitaţia omologului său român.

Domnul Mankeur Ndiaye a fost însoţit la acestă întrevedere de E.S. dl. Ciprian Mihali, ambasadorul României în Senegal, precum şi de domnii EL Hadj Hamidou Kasse, preşedintele Comitetului ştiinţific al Francofoniei şi Mountaga Sy, director general al Agenţiei pentru Promovarea Investiţiilor şi a Marilor Proiecte din Senegal.

Moderatorul discuţiilor purtate în timpul întrevederii a fost domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

Dintre membrii Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) au participat domnii Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României, Daniel Budurescu, vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor şi doamna deputat Gabriela-Lola Anghel, membră a Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

Parlamentarii români au apreciat, în cadrul discuţiilor purtate, locul important ocupat de Republica Senegal  în Africa de Vest, ca stat care s-a impus ca model de stabilitate democratică în această zonă. Împlinirea  la sfârşitul anului viitor a 50 de ani de relaţii  diplomatice între cele două ţări prietene (noiembrie 1965 – noiembrie 2015) este un argument în plus pentru relansarea dialogului politic şi dinamizarea schimburilor comerciale şi culturale dintre cele două ţări.

În acest context, a fost amintit  cu satisfacţie faptul că numeroşi specialişti senegalezi au beneficiat de formaţie universitară în România, în perioada anilor ’70 şi ’80, fapt care poate constitui o bază solidă a dezvoltării schimburilor  economice între cele două state.

Ministrul senegalez al Afacerilor Externe  şi al Senegalezilor din Exterior a amintit, de asemenea, despre schimburile care se desfăşoară şi în prezent, la nivele academice de vârf, între instituţii universitare din Bucureşti, Cluj şi Dakar, oaspetele senegalez amintind la acest capitol despre Acordul de cooperare între Ordinul Arhitecţilor din România şi Ordinul Arhitecţilor din Senegal,  încheiat în 2012.

Partea senegaleză a subliniat că atât relaţiile tradiţionale dintre cele două ţări, cât şi faptul că România este membră a Uniunii Europene, constituie argumente solide pentru extinderea şi consolidarea cooperării dintre cele două state.

Cooperarea parlamentară dintre Adunarea Naţională senegaleză (parlament unicameral) şi Parlamentul României constituie o componentă importantă a împlinirii dezideratelor exprimate de participanţii la întâlnire.

Oaspeţii senegalezi au apreciat că, în cadrul acestor schimburi de informaţii, partea senegaleză va putea să beneficieze de experienţa românească, în legătură cu un nou element comun care se conturează: ambele ţări sunt membre cu drepturi depline şi organizatoare de foruri ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – România fiind ţara care a organizat cea de-a XI-a reuniune la nivel înalt a Francofoniei, în 2006, iar Senegalul fiind ţara care urmează să organizeze în capitala sa Dakar,  în noiembrie 2014, cea de-a XV-a reuniune la nivel înalt a Francofoniei.

În cadrul convorbirilor, dl. senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media, membru al Delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), a subliniat faptul că experienţa acumulată în cei şase ani de când reprezintă România în cadrul Francofoniei parlamentare, îi permite să constate, pe de o parte, dezvoltarea mişcării şi solidarităţii francofone la nivel mondial şi, pe de altă parte, necesitatea întăririi, pe viitor, a rolului Franţei, ca voce şi reper al Francofoniei europene şi internaţionale.

Referindu-se la importanţa Republicii Senegal - o insulă de democraţie în Africa Centrală şi de Vest - , pentru pacea şi stabilitatea din zonă, domnul senator a reiterat disponibilitatea României, ţară membră a UE şi a NATO, de a contribui la dezvoltarea Senegalului prin relansarea în forţă a relaţiilor de cooperare economică, precum şi dorinţa de a fructifica mai intens colaborarea, deja tradiţională, în domeniile educaţiei şi culturii.
În contextul prezentării stadiului pregătirilor pentru organizarea celei de a XV-a Conferinţe a şefilor de stat şi guvern care au în comun limba franceză (Dakar, 29-30 noiembrie a.c.), dl. El Hadj Hamidou Kasse, preşedintele Comitetului Ştiinţific de organizare a Sommet-ului, s-a referit la contribuţia României, inclusiv prin intermediul Ambasadei sale în Senegal, la stabilirea tematicii reuniunii care este dedicată femeilor şi tinerilor din spaţiul francofon ca „vectori ai păcii, actori ai dezvoltării”, precum şi la promovarea unui nou concept al Francofoniei, acela de „ force montante”, care se referă la o implicare sporită a femeilor şi tinerilor în apărarea valorilor francofone: pace, democraţie, dezvoltare economică şi socială.

17 aprilie 2014



Go to top