Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu - 1 noiembrie 2016

Ca preşedinte al Senatului, am luat act de iniţiativa de revizuire a Constituţiei înaintată Parlamentului de Coaliţia pentru Familie. „Iniţiativa”, semnată de peste 3 milioane de cetăţeni, îşi propune să înlăture orice echivoc în definirea noţiunii de „familie”, aşa cum este redactat în prezent art. 48, alin. 1 din Constituţia României. În acest sens, Iniţiativa propune înlocuirea în art. 48 a termenului „soţi” cu sintagma „bărbat şi femeie”, aşa încât aliniatul 1 al art. 48 să aibă în viitor următoarea formulare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Din punct de vedere procedural, pentru desfăşurarea cu celeritate a procedurii parlamentare, „Iniţiativa” a fost inclusă pe ordinea de zi a comisiilor reunite de Constituţionalitate şi Juridică a Senatului, urmând ca acestea să redacteze un Raport ce va fi dezbătut la viitoarea şedinţă a plenului Senatului.
Din punct de vedere politic, ca senator şi co-preşedinte ALDE, susţin fără rezerve iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie şi sunt decis să-mi utilizez întreaga influenţă politică şi morală pentru ca voinţa celor trei milioane de concetăţeni care au semnat-o să devină parte integrantă a Constituţiei noastre.
Cred cu tărie că familia este rezultatul legăturilor de iubire între un bărbat şi o femeie. Mai cred că, în materia căsătoriei, există o deplină coincidenţă între tradiţia creştină, vie în România, şi dreptul natural.
Pe de altă parte, am credinţa că nimeni nu va fi discriminat, marginalizat sau privat de drepturi şi libertăţi o dată cu modificarea art. 48, alin (1) din Constituţie. Înţelegerea legăturii de familie, aşa cum este propusă de semnatarii „Iniţiativei”, nu lezează drepturile cuiva şi nu afectează caracterul democratic al Constituţiei României. În susţinerea acestei afirmaţii, menţionăm Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 a Curţii Constituţionale referitoare la „Iniţiativă”, care are în dispozitiv următoarea formulare: „Iniţiativa de revizuire a Constituţiei este constituţională prin raportare la dispoziţiile alin (1) art. 152 din legea fundamentală.”
 
Călin Popescu-Tăriceanu,
Preşedintele Senatului României

 



Go to top