Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi - joi, 3 aprilie 2014

Doamna senator Biró Rozália-Ibolya, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului României, a avut în data de 2 aprilie a.c., o întrevedere cu domnul Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Prezenţa în România a reprezentantului organizaţiei de la Strasbourg are loc în contextul unei vizite de documentare, a cărei tematică se circumscrie problematicii drepturilor copiilor, situaţiei comunităţii Roma şi drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. La întrevedere a luat parte şi vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, dl. senator Florinel Butnaru.

Doamna senator Biró a trecut în revistă principalele obiective ale Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului în perioada următoare: simplificarea procedurilor în materie de adopţie; creşterea indemnizaţiilor pentru copiii cu dizabilităţi; inventarierea instrumentelor juridice internaţionale care nu au fost încă ratificate de România; înfiinţarea unei instituţii autonome, aflate sub control parlamentar, însărcinată cu transpunerea în practică a obligaţiei României de a institui un Mecanism naţional pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante.

Domnul Muižnieks a salutat eliminarea din noul Cod Penal a pedepsei cu închisoarea în cazul copiilor, precizând însă că, în opinia sa, menţinerea în acelaşi act normativ a măsurilor educative privative de libertate pentru copii generează o incongruenţă cu standardele internaţionale relevante; în acest context, a făcut apel la identificarea unor soluţii alternative care să contribuie în mod eficient la integrarea socială a acestor copii.

Comisarul Drepturilor Omului al Consiliului Europei a atras atenţia asupra unor prevederi din noul Cod Civil potrivit cărora copiii cu dizabilităţi sunt lipsiţi de capacitatea de exerciţiu deplină, ceea ce contravine Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a recomandat modificarea cadrului normativ astfel încât acesta să permită examinarea de la caz la caz.

Referindu-se la  necesitatea creării unor tribunale specializate pentru copii, domnul senator Butnaru a menţionat că, pentru evitarea unor probleme inerente de finanţare, o soluţie ar fi înfiinţarea unor secţii specializate în materie, care să funcţioneze în cadrul actualelor instanţe judecătoreşti. 

În încheiere, doamna senator Biró preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, s-a referit la discrepanţa care există între legislaţia în vigoare şi punerea în practică a dispoziţiilor acesteia, precizând că, în anumite situaţii, ea este consecinţa adoptării cu întârziere a normelor metodologice de aplicare a actelor normative.







Go to top