Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vicepreşedintele Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu, a participat la simpozionul cu tema “Ziua Europeană a Protecţiei datelor – reforma cadrului normativ al protecţiei datelor personale la nivel european“, organizat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Vicepreşedintele Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu, a participat miercuri, 28 ianuarie 2015, la simpozionul cu tema “Ziua Europeană a Protecţiei datelor – reforma cadrului normativ al protecţiei datelor personale la nivel european“, organizat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
În introducerea alocuţiunii sale, domnul senator Dumitrescu a salutat această iniţiativă, atât în numele Senatului României şi al Biroului Permanent, cât şi al său personal.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se numără printre puţinele organisme aflate în subordonarea directă a Senatului şi ar fi util să consolidăm acea parte a atribuţiilor noastre legate de dezbaterea atentă, serioasă, a rapoartelor înaintate de aceste instituţii, deoarece în felul acesta va creşte calitatea activităţii parlamentare şi ne vom consolida poziţia – extrem de importantă în actualul context, a afirmat domnul Cristian Dumitrescu, precizând că se referă la tensiunile create de recentele evenimente tragice de la Paris, în urma cărora ţările membre ale Uniunii Europene şi nu numai sunt extrem de preocupate de ridicarea nivelului de protecţie a cetăţenilor lor în faţa unor astfel de provocări dure.
„Acest simpozion îşi dovedeşte astfel utilitatea, prin tema pe care o ia în dezbatere, respectiv reformarea cadrului normativ al protecţiei datelor personale.
Un factor favorizant pentru iniţierea acestui demers în România a fost declanşarea procesului de reformă a cadrului legislativ din domeniu în Uniunea Europeană, prin promovarea pachetului legislativ compus din cele două instrumente juridice, respectiv Regulamentul şi Directiva privind protecţia persoanelor fizice faţă de prelucrările efectuate de către autorităţile competente în scopul prevenirii, cercetării, constatării sau urmăririi penale a infracţiunilor ori executării pedepselor penale şi libera circulaţie a acestor date”, a spus vicepreşedintele Senatului României.
„Pentru cei care nu sunt foarte familiarizaţi cu tema, pentru societate, la modul general, pentru opinia publică, enumerarea acestor două instrumente s-ar putea să nu aibă mare rezonanţă. Nu e vina lor, e vina noastră, a factorului politic, e vina tuturor factorilor care au rol în formarea şi conştientizarea acestor aspecte. Toţi suntem vinovaţi dacă nu avem astăzi la uşă 300 de reprezentanţi ai presei, ca la orice mic eveniment de la DNA.
Cu experienţa mea de parlamentar european, pot să afirm că nici opinia publică din străinătate nu e foarte atentă asupra subiectului dar, în orice caz, e mai avizată decât noi în cunoaşterea semnificaţiei acestor drepturi”, a menţionat domnul Cristian Dumitrescu.
În continuare, senatorul social-democrat a enumerat priorităţile unui asemenea cadru legislativ:
- Crearea unui set unic de reguli privind protecția datelor, valabil în toata Europa, care va înlocui cerințele administrative inutile pentru companii, aducând economii în afaceri de aproximativ 2,3 miliarde de euro. (Sunt anumite mecanisme care implică, pentru mediul de afaceri, extraordinar de multe cheltuieli. Mediul de afaceri, la rândul lui, face presiuni, afirmând că, dacă opinia publică nu e interesată, de ce să facem? Răspunsul este foarte simplu: le facem pentru că altfel nu putem să asigurăm această protecţie).
- Reducerea birocrației prin introducerea unui ghișeu unic pentru afaceri care să intre în contact cu autoritățile de reglementare a devenit un obiectiv pentru toate cele 27 de ţări. 
- Eliminarea reglementărilor fragmentare şi a aplicării inconsecvente a regulilor, pentru a contribui astfel la accelerarea funcţionării pieții digitale unice. 
Totodată, a menţionat faptul că un rol important trebuie acordat Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiei europene (99% dintre companiile europene sunt IMM-uri).
„Lucrurile au fost privite, în primul rând, din punct de vedere economic, astfel încât aceste cerinţe să nu constituie o piedică în dezvoltarea comerţului şi, mai ales, a activităţilor economice a micului antreprenor. Cheltuielile raportate la cifrele de afaceri ale firmei sunt foarte importante şi atârnă, întotdeauna, foarte greu pentru acest mediu.
În acelaşi sens, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, pledează nu numai pentru o alianţă între Uniunea Europeană şi ţări musulmane în ofensiva pentru combaterea terorismului, ci şi pentru o intensificare a cooperării în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat vicepreşedintele Senatului României.
„Situaţia care s-a creat, nenorocirea din Franţa, va avea, în mod sigur o implicaţie în ceea ce priveşte înclinarea balanţei, într-un fel sau altul, în această dezbatere. Cu siguranţă, toţi cei care consideră că respectarea acestor date importante privitoare la securitatea datelor pot să creeze anumite dificultăţi, vor găsi tot felul de argumente în favoarea lor. Noi trebuie să ne păstrăm, însă, inima caldă şi mintea rece şi să ne continuăm discuţia.
Pledoaria mea este de a amplifica, în primul rând, dezbaterea; dezbatere care se face, firesc, punând la un loc mediul instituţional, decizional, cu interesele, cu fişa postului pe care instituţia îl are. Fiecare, când gândeşte, gândeşte prin filosofia administrativă a fişei postului. În faţa respectivelor instituţii se află societatea civilă, distinşii membri ai mediului asociativ. În această discuţie, şi numai, se poate găsi ceea ce toată lumea caută cu disperare de mii de ani - societatea românească numai de 25 de ani– şi anume echilibrul.
Sigur că echilibrul este singura cale prin care vom face paşi înainte. Echilibrul însă nu este static, el înclină anumite direcţii. Dacă ar fi static, ar însemna imobilitate. Societatea nu poate fi imobilă în faţa acestui aspect. Ea trebuie să fie dinamică, asimilând ceea ce poate fi util pentru utilizatorul primar de democraţie, care este cetăţeanul”, a punctat vicepreşedintele Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu. 



Go to top