Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întâlnirea domnului Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, cu şefii misiunilor diplomatice la Bucureşti ale statelor arabe din Nordul Africii - miercuri, 9 aprilie 2014

Domnul Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, a avut, în ziua de miercuri, 9 aprilie 2014, o întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice de la Bucureşti ale statelor arabe din Nordul Africii (Republica Algeriană Democratică şi Populară, Republica Arabă Egipt, Libia, Regatul Maroc, Republica Sudan, Republica Tunisiană).

Întâlnirea a constituit prima acţiune de acest gen cu statele din regiune dedicată problematicii culturale şi de media, cu scopul de a permanentiza dialogul cultural bilateral şi cooperarea, atât între Comisia pentru cultură şi media a Senatului şi comisiile parlamentare omoloage, cât şi între Comisie şi ambasadele ţărilor arabe din Nordul Africii prezente la Bucureşti.

Domnul senator Severin a realizat o prezentare a atribuţiilor şi activităţii Comisiei, precum şi a personalităţilor din domeniul culturii şi media care fac parte din comisie. A fost subliniată importanţa pe care partea română o acordă colaborării cu ţările arabe, date fiind bogăţia culturii arabe, relaţiile tradiţionale de colaborare şi existenţa comunităţilor de cetăţeni arabi care au studiat în ţara noastră, păstrând legături cu valorile culturii romaneşti şi, nu în ultimul rând, a unor importante comunităţi de români care trăiesc pe teritoriul statelor arabe din zonă.

Diplomaţii invitaţi la întâlnire au menţionat importanţa promovării culturii ţărilor arabe, evocând perspectiva organizării, în toamna acestui an, a unei Săptămâni a culturii arabe la Bucureşti. De asemenea, a fost subliniată necesitatea „consolidării cadrului juridic” menit să dinamizeze cooperarea bilaterală în domeniul cultural şi al educaţiei. Astfel, doamna Taous Djellouli, ambasadorul agreat al Republicii Algeriene Democratice şi Populare, a propus accelerarea procesului de aprobare a Acordului bilateral privind Programul de colaborare în domeniile ştiinţei, tehnologiei, culturii, mass media, tineretului şi sportului (pentru anii 2012-2015). Acest subiect a fost reluat de domnul Khaled Sehili, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Tunisiene în România, cu referire la necesitatea extinderii Programului bilateral de cooperare în domeniul culturii şi ştiinţei.

Domnul Mohamed Eitayeb Gasmalla Mudawi, însărcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Sudan, preşedinte al Comisiei cvadripartite de organizare a Săptămânii culturale arabe, a arătat că este aşteptată participarea activă a părţii române la realizarea proiectelor de colaborare culturală, precum cel preconizat să se deruleze în septembrie a.c. Şeful misiunii sudaneze a propus organizarea de schimburi de delegaţii culturale şi negocierea unor memorandumuri de înţelegere privind cooperarea pe plan cultural între România şi fiecare dintre ţările arabe prezente.

Propunerile diplomaţilor arabi au primit susţinerea părţii române.
Prezentând procesul de reorganizare şi eficientizare a activităţii Institutului Cultural Român, domnul preşedinte Georgică Severin a formulat interlocutorilor propunerea de a fi analizată posibilitatea înfiinţării la Bucureşti a unui institut cultural arab, care să promoveze în mod unitar cultura arabă. Propunerea senatorului român a fost foarte apreciată de către diplomaţii prezenţi la întâlnire. Realizarea unui proiect cultural de o asemenea importanţă urmând a fi rezultatul colaborării dintre ţările arabe, cu sprijinul activ al autorităţilor de la Bucureşti.    



Go to top