Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea vicepreşedintelui Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu, cu domnul Jean-Yves Leconte, senator pentru francezii din afara graniţelor Franţei, membru al Grupului de prietenie Franţa-România din Senatul francez - joi, 17 aprilie 2014

Vicepreședintele Senatului, domnul Cristian Dumitrescu, a avut joi, 17 aprilie a.c., o întrevedere cu domnul Jean-Yves Leconte, senator pentru francezii din afara graniţelor Franţei, membru al Grupului de prietenie Franţa-România din Senatul francez.
Oaspetele francez a fost interesat în mod prioritar de ultimele evoluţii pe scena politică internă din ţara noastră şi de modul cum se reflectă atât în rândurile clasei politice, cât şi în ale opiniei publice româneşti evenimentele recente din peninsula Crimeea.
În cadrul dialogului, vicepreşedintele Senatului României a subliniat aspecte legate de creşterea economică actuală din ţara noastră, o creştere sănătoasă, bazată pe o economie reală, caracterizată prin creşterea exporturilor şi o producţie industrială importantă, o situaţie economică ce poate fi caracterizată ca stabilă.
Din punct de vedere politic, în prim planul vieţii politice româneşti a anului 2014, se vor afla alegerile europarlamentare din luna mai şi alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.
Proximitatea României faţă de Peninsula Crimeea,Ucraina, Republica Moldova, Transnistria, vecinătăţi geopolitice în care se traversează o perioadă de criză politică profundă, constituie un motiv de îngrijorare pentru ţara noastră. În acest context, prezenţa bazelor militare NATO pe teritoriul României este un suport pentru coagularea şi menţinerea unui sentiment de securitate în rândurile populaţiei.
Problemele cu care se confruntă actualmente Ucraina provin şi din faptul că opţiunile populaţiei sunt divizate, fapt care expune populaţia ucraineană pericolului unui război civil. În această situaţie, România va trebui să facă faţă  primirii şi adăpostirii unui număr de refugiaţi.
Dar pentru moment, România îşi propune să îşi asume un rol important în cadrul negocierilor care vor avea ca obiect rezolvarea situaţiei de criză din zonele menţionate.
Un alt aspect abordat în cadrul discuţiilor a fost legat de păstrarea ca prioritate pentru ţara noastră a adeziunii la spaţiul Schengen. România îndeplineşte toate criteriile necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen, fapt recunoscut atât de Consiliul UE, cât şi de Parlamentul European. De altfel, România continuă să acţioneze ca un membru de facto al spaţiului Schengen, deoarece odată cu aderarea sa la UE a jucat un rol important în regiune  în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei clandestine,  ca şi a altor fenomene care  pot afecta securitatea spaţiului Schengen. Sprijinul Franţei în atingerea acestui obiectiv, al adeziunii României la spaţiul Schengen, rămâne esenţial.
În acest context, a fost abordată şi problematica prezenţei populaţiei rroma, de cetăţenie română, pe teritoriul francez.
Atât domnul Jean-Yves Leconte, cât şi domnul Cristian Dumitrescu, au menţionat aspecte care pledează pentru o abordare europeană a acestei situaţii, care cere metode adecvate de inserţiune socială a acestei populaţii.



Go to top