Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României şi a domnului senator Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, cu un grup de diplomaţi şi funcţionari publici din Republica Moldova - 30 septembrie 2015

Miercuri, 30 septembrie a.c., domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatul României şi domnul senator Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, au avut o întrevedere cu un grup de 20 de diplomaţi şi funcţionari publici din Republica Moldova, în cadrul unui Program de pregătire în diplomaţie şi relaţii internaţionale, organizat de Institutul Diplomatic Român, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
În cadrul întrevederii, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a  prezentat invitaţilor un rezumat al instrumentelor principale ale diplomaţiei parlamentare cu toate componentele sale, menţionând totodată importanţa dialogului inter-parlamentar în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. De asemenea, domnia sa a subliniat faptul că rolul de avocat pledant pentru susţinerea activă a demersului politic al Republicii Moldova la nivel european este deosebit de important şi România face eforturi în acest sens. Pe de altă parte sunt în continuare necesare eforturi din partea Republicii Moldova pentru a avea o credibilitate şi predictibilitate mai mare în relaţiile cu partenerii europeni.
Domnul senator Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova a explicat participanţilor la întrevedere stadiul şi continuitatea colaborării la nivelul celor două foruri legislative, în cadrul Comisiei Comune pe care o conduce împreună cu co-preşedintele din Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, a fost subliniată importanţa  cooperării economice, fiind aduse în discuţie  proiectele dintre cele două ţări din domeniile: energetic, educaţiei şi infrastructură.
În continuarea întâlnirii au fost abordate subiecte privind Parteneriatul Estic, criza imigranţilor din UE, conflictul din Ucraina, şi necesitatea  reglementării conflictului transnistrean.
La finalul întrevederii preşedintele Comisiei pentru politică externă a asigurat diplomaţii şi funcţionarii publici din Republica Moldova de sprijinul statului român în procesul integrării Republicii Moldova la UE. La rândul său oaspeţii au mulţumit părţii române pentru experienţa împărtăşită şi pentru posibilitatea realizării acestui program de pregătire.
La întrevedere au participat domnul senator Florea Voinea, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, precum şi domnii senatori Sorin Ovidiu Bota şi Nelu Tătaru şi doamna deputat Sanda Ardeleanu, membri ai Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.



Go to top