Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la votul de învestitură a Guvernului - miercuri, 4 ianuarie 2017

Doamnelor şi domnilor,
Acum mai bine de 4 ani, eram împreună cu unii dintre dumneavoastră la învestirea guvernului USL. În 2012, românii au dat un vot covârşitor, dar negativ. A fost un strigăt de disperare şi o palmă dată PDL şi lui Traian Băsescu.
Astăzi mă aflu în faţa Dumneavoastră la un alt vot de învestire, al guvernului PSD-ALDE. Şi acum avem o alegere la fel de clară a românilor. De data aceasta este un vot pozitiv, al speranţei.
 
Desigur, pe 11 decembrie, românii au sancţionat acele partide care nu au înţeles că respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor nu este un moft, i-au sancționat pe aceia care i-au jignit încercând să-i aburească cu promisiuni de dublare a salariilor.
Înainte de toate, românii au votat cu speranţă în suflet. Au votat pentru România pe care şi-o doresc.
O ţară în care românii care muncesc ca ingineri, profesori, medici sau alte meserii să aibă venituri comparabile cu cele primite de cetăţenii din Uniunea Europeană pentru aceeaşi muncă.
O ţară în care antreprenorii români care oferă slujbe şi ţin prin munca lor Bugetul ţării să fie trataţi cu respect şi sprijiniţi, nu consideraţi din start infractori când sunt vizitaţi de controale.
În ultimii ani, românii şi-au dat seama că dacă prezumţia de nevinovăţie nu se aplică în Justiţie, este doar o problemă de timp până când va fi ignorată şi în acţiunile altor instituţii ale statului. 
Românii au votat pentru o ţară în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate. O ţară în care deciziile majore sunt luate de liderii aleşi prin vot si nu dictate din afară sau influenţate de instituţii de forţă.
Să ştiţi că pe 11 decembrie românii au intrat în cabina de vot influenţaţi de avertismentul doamnei celebre prin inepția și cinismul declarației: „Drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt un lux!”. Pe 11 decembrie, românii au ţinut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile şi libertăţile lor. Românii nu vor o ţară condusă de marionete dispuse să spună orice şi să închidă ochii la abuzuri, pentru un loc călduţ cu un salariu de vis la Bruxelles.
 
 
Românii au votat şi pentru o ţară care are curajul să îşi susţină interesele în Uniunea Europeană. Au făcut-o, pentru că au simţit cum este să fii tratat ca cetăţean de mâna a doua al Uniunii Europene.
Românii au votat și pentru o Românie suverană care își ghidează acțiunea politică pe baza interesului național.
Aceste dorinţe ale românilor sunt obligatorii, nu facultative, ci sunt obligatorii.
Nu există prosperitate economică, fără respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, fără democrație.
Mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora afectează economia şi viaţa fiecărui cetăţean. Mă tem că slăbirea capitalului autohton este un prim indicator al acestei axiome.
 
Doamnelor şi domnilor,
Avem pe umerii noştri o responsabilitate imensă, dată de votul românilor.
Ştiu că unii colegi se gândesc că votează astăzi guvernul Grindeanu, îi urează succes şi apoi își vede fiecare de treaba lui.
Vă spun deschis: nu mai merge aşa.
Semnificaţia zilei de astăzi este mult mai mare decât a unui simplu vot de investitură. Trebuie să revenim la logica instituţională impusă de Constituţie. Logica corectă de colaborare dintre cele două instituţii este aceea în care Parlamentul legiferează, iar Guvernul are rolul executiv. Adică, de a pune în aplicare cadrul legislativ şi de a gestiona treburile curente ale ţării, în conformitate cu direcţiile stabilite de Parlament.
De prea multe ori, Guvernul a exercitat şi un rol legislativ. A fost în egală măsură şi vina Guvernelor, dar şi a Parlamentelor care au acceptat această subordonare.
De prea multe ori, parlamentarii – din teamă sau din comoditate – nu şi-au exercitat rolul de control al instituţiilor care nu funcţionează în logica democratică.
Cetăţenii nu aleg şefii instituţiilor de forţă. Este o vorbă pe care vreau să o reamintesc şi de care trebuie să ţinem cont în viitor: „serviciile cu serviciile, civilii cu civilii”.
Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituţiilor de forţă, nici în favoarea instituţiilor de forţă. Ci în afara influenţei lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul. Nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic.
Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului
Stalin: ,,Nu există om nevinovat, există numai persoane de care nu ne-am ocupat îndeajuns”.
Așadar, cred că prin propunerile de miniştrii am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară. La fel de important este să revizuim şi activitatea comisiilor parlamentare de control.
 
 
 
Doamnelor şi domnilor,
Pe 11 decembrie, românii nu au votat nici pentru un premier şi nici pentru un anumit ministru, au votat pentru parlamentarii şi partidele care să îi reprezinte în Parlament pe baza programelor sau ofertei politice.
Vă spun deschis: a trecut mai puţin de o lună de când m-am uitat în ochii românilor şi le-am promis că mă voi lupta din Parlament pentru drepturile şi libertăţile lor. Le-am spus că voi lucra împreună cu partenerii din PSD pentru ca ei să simtă beneficiile creşterii economice.
Nu vreau să îi dezamăgesc. De aceea, ca preşedinte al Senatului voi lucra alături de colegii din PSD şi ALDE şi cu toţi parlamentarii care împărtăşesc aceste principii.
Ce înseamnă asta?
Printre altele, presupune modificarea Codurilor Penale, pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale.
Înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituţiile de forţă pot asculta convorbirile cetăţenilor.
Înseamnă continuarea politicilor liberale în economie, cu legi prin care scădem taxele şi impozitele şi facem un cadrul legal mai clar şi mai prietenos pentru mediul de afaceri.
Înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești.
Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țară prin care să facem din țara noastră a 7-a putere economică a Uniunii Europene.
În toate aceste demersuri, sunt sigur că Executivul Grindeanu va fi un bun partener.
Alături de cabinetului condus de Sorin Grindeanu se află o echipă unită și puternică formată din PSD și ALDE. Vom lucra împreună – în Parlament şi la Guvern – pentru a confirma speranţele pe care românii şi le-au pus în noi.
Doamnelor şi domnilor,
Acum câteva zile, preşedintele Iohannis respingea, fără nici o motivaţie nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Prin tot ce a spus şi a făcut după 11 decembrie, Preşedintele a ţinut să se prezinte ca un adversar al noii majorităţi PSD-ALDE.
Totuși, eu nu cred în bătălii politice purtate la câteva zile după alegeri. Bătăliile politice îşi au rostul lor, dar în campania electorală. După încheierea campaniei când cetățenii au decis, trebuie să existe o colaborare între instituţiile şi liderii aleşi democratic. Fac această declaraţie acum, de la această tribună, pentru că doresc să subliniez: consider esențială colaborarea dintre Parlament, Guvern și Președinte pentru îndeplinirea dezideratelor pentru care au votat românii.
Atunci când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, Preşedintele are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituţiile de forţă.
Atunci când se comit abuzuri împotriva cetăţenilor, Preşedintele nu poate să închidă ochii.
Şi, dacă Doamne fereşte, vom mai auzi pe vreun reprezentant al unei instituţii din România care să spună că „drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt un lux!” mă aştept ca Preşedintele să sancţioneze astfel de declaraţii. Eu cu siguranţă o voi face.
Există multe zone de colaborare între Parlament, Guvern şi Preşedinţie şi vreau să atrag atenţia asupra a cel puţin uneia și anume domeniul de politica externă.
Parlamentul şi Preşedinţia împart, alături de Guvern, responsabilitatea pentru politica externă a României.
Din acest punct de vedere, este timpul ca România să renunţe la politica „capului plecat, sabia nu îl taie”, mai ales în relaţia cu partenerii din Uniunea Europeană. Este un deziderat pentru atingerea căruia este necesar un dialog intens între Preşedinte, Parlament şi Guvern.
 
Doamnelor şi domnilor,
Înainte de toate, votul de astăzi trebuie să reprezinte un nou început pentru români.
Le mulțumesc și astăzi, de la tribuna Parlamentului, românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării.
Cetățenii și-au spus cuvântul pe 11 decembrie. Vreau să cred că, începând de azi, vor veni zile mai bune pentru democrația noastră, cu mai multă bunăstare pentru toți români.
 
 


Go to top