Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Doamna senator Doina Silistru, membră a Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), 2 decembrie 2014

Doamna senator Doina Silistru, membră a Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), a participat, în calitate de observator, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor Parlamentare din Republica Moldova, care au avut loc în ziua de 30 noiembrie 2014.
 
Din Misiunea de monitorizare a AP OSCE au făcut parte 63 de observatori pe termen scurt, reprezentând 26 de state membre ale Adunării. Alegerile au fost monitorizate în Chişinău şi împrejurimile oraşului, în Ungheni, Orhei, Ediniţa, Floreşti, Bălţi, Ribniţa, Teleneşti, Călăraşi, Hânceşti, Căuşani, Leova şi Comrat (Găgăuzia).
Observatorii AP OSCE au evaluat procesul electoral din perspectiva angajamentelor şi standardelor internaţionale în materie de alegeri democratice, pe care această ţară şi le-a asumat, precum şi din punct de vedere al respectării legislaţiei naţionale în vigoare.
Echipa de observatori condusă de doamna senator Doina Silistru a monitorizat 10 secţii de votare din Chişinău (centru şi sectorul Râşcani), participând la toate etapele procesului de votare, respectiv: deschiderea secţiei, desfăşurarea votării pe parcursul zilei, închiderea secţiei şi numărarea voturilor, întocmirea procesului verbal, precum şi afişarea rezultatelor.  
Cetăţenii Republicii Moldova au fost chemaţi la urne pentru a alege 101 membri ai Parlamentului naţional. Iniţial, în cursa electorală s-au înscris 21 de partide politice, un bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi. Ulterior, un partid s-a retras, iar Comisia Electorală Centrală a exclus doi candidaţi de pe listele de partid, deoarece nu au întrunit criteriile de eligibilitate. La 27 noiembrie, Curtea de Apel a Republicii Moldova a dispus anularea înregistrării Partidului Patria, ca urmare a încălcării de către acest partid a legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale şi a partidelor politice. Decizia a fost menţinută de Curtea Supremă.
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali, alegerile parlamentare din 30 noiembrie au oferit electoratului din Republica Moldova o gamă largă de alternative politice. Observatorii apreciază că alegerile au fost, în general, administrate într-o manieră profesionistă şi transparentă, candidaţii au putut să concureze într-o campanie paşnică şi libertăţile fundamentale au fost, în general, respectate. Observatorii recomandă perfecţionarea cadrului legal în materie, cu precădere în ceea ce priveşte aspectele legate de finanţarea partidelor, libertatea şi pluralismul mass media, promovarea pe locuri eligibile a femeilor şi reprezentanţilor minorităţilor.
 
Direcţia Relaţii Multilaterale Externe



Go to top