Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întâlnirile domnului senator Titus Corlățean cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților, la nivelul Congresului Statelor Unite - 27 aprilie 2016

La 26 aprilie, în cadrul vizitei la Washington, senatorul Titus Corlățean a avut o serie de întâlniri la nivelul Congresului Statelor Unite, cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților. La Senat, senatorul român s-a întâlnit cu senatorul republican Ron Johnson (statul Wisconsin), presedintele Sub-comitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru relații externe și președinte al Comitetului pentru securitate internă și afaceri guvernamentale. La Camera Reprezentanților a avut întâlniri cu Jeff Miller (republican, statul Florida) președintele Comitetului pentru veteranii de război și membru în Grupul de prietenie (“Caucus”) pentru România, Ted Yoho (republican, statul Florida), Lois Frankel (democrat, statul Florida) și Robin Kelly (democrat, statul Illinois), toți membri ai Comitetului pentru afaceri externe.
In discuția cu Ron Johnson, senatorul român a apreciat angajamentul american pentru consolidarea securitătii europene și întărirea capabilităților defensive ale aliaților din flancul estic al NATO, subliniind importanța strategică crescândă a Mării Negre în contextul creat de intervenția agresivă a Rusiei în Ucraina. A evocat semnificația facilității anti-racheta de la Deveselu ca măsura a relației extrem de strânse de cooperare între România și Statele Unite și ca o contribuție bilaterală importantă la securitatea regională și transatlantică. A prezentat interesul României de sprijin al Republicii Moldova pentru asigurarea parcursului european și pentru susținerea proceselor de reforma necesare consolidării statului de drept, stabilității și dezvoltării economice.
Senatorul american a exprimat apreciere pentru eforturile autorităților romane și ale instituției specializate de combatere a corupției, Direcția Națională Anticorupție, în sensul asigurării unui sistem eficient de justiție si combatere a corupției, ca garanție pentru securitatea și prosperitatea României. Și-a declarat sprijinul pentru amplificarea și diversificarea cooperarii bilaterale în general și susținerea la nivelul Senatului SUA a măsurilor de reasigurare prezentate de administrație în contextul demersurilor privind securitatea europeană.
Discuții similare au avut loc și cu congressmanii Jeff Miller, Ted Yoho, Lois Frankel si Robin Kelly. Ca și în discuția cu Ron Johnson, senatorul Corlățean a insistat asupra faptului ca România și-a îndeplinit angajamentele asumate în Declarația de parteneriat strategic privind cooperarea în domeniul securității, schimbului de informații pentru combaterea criminalității si terorismului, ceea ce accentuează așteptările privind includerea în programul Visa Waiver. Acest ansamblu de măsuri oferă garanția ca România va contribui la creșterea securității programului, îndeplinind în prezent integral criteriile de includere, cu excepția ratei de refuz a cererilor de viza. Senatorul român a propus realizarea la nivelul Congresului, după încheierea actualului proces electoral din Statele Unite, a unei noi analize în vederea identificării mecanismelor care sa permită includerea României în program.
În context, Titus Corlățean a subliniat contribuția comunității românești din Statele Unite la consolidarea parteneriatului strategic româno-american și rolul acestei comunități de punte de legătura între cele două spații de valori, tradiții și aspirații.
În cadrul discuțiilor la nivelul Camerei Reprezentanților, senatorul român a informat asupra reacției viguroase a membrilor comunităților românești și bisericilor creștine din SUA de mobilizare, solidaritate și sustinere a cauzei reunificării familiei Bodnariu, în contextul unor elemente care confirmă existența unui caz de încălcare a libertății de conștiință și de religie prin acțiunea abuzivă a instituției norvegiene de protecție a copilului -  Barnevernet. Evaluarea a fost primită cu intreres de congressmanii care au în circumscripțiile lor comunități românești importante.



Go to top