Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Vasile Nistor, Vicepreşedinte al Senatului, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor Europene Luxemburg, 23-24 mai 2016, marti 24 mai 2016

În perioada 22-24 mai 2016, s-a desfășurat la Luxemburg Conferința Președinților Parlamentelor Europene.  Senatul României a fost reprezentat de senatorul Vasile Nistor, Vicepreședinte al Biroului Permanent.
 Programul Conferinței a inclus patru sesiuni pe următoarele teme: Gestionarea fluxurilor de migrație, Consolidarea Uniunii Europene, Rolul parlamentelor naționale și cooperarea interparlamentară, Asigurarea securității cetățenilor cu respectarea libertăților lor fundamentale.
 În cadrul primei sesiuni, moderată de dl. Mars Di Bartolomeo, Președintele Camerei Deputaților a Marelui Ducat al Luxemburgului, au susținut alocuțiuni: dl. Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene; dl. Nikolaos Voutsis, Președintele Parlamentului elen; dl. Gerard Larcher, Președintele Senatului Francez; dna. Ankie Broekers-Knol, președinta Primei Camere a Parlamentului Olandei.
 Dl. Vasile Nistor a susținut o alocuțiune în care a prezentat rolul României în contextul migraționist actual din Europa și al necesităţii întăririi frontierelor externe ale Uniunii Europene, subliniind că eforturile țării noastre nu au fost răsplătite pe măsură, fiindu-ne în continuare refuzată admiterea în spațiul Schengen: „Întreaga Europă ajunge să emită edicte pentru o situație care, în câteva zile, se dovedește depășită. Din nefericire, nu putem aborda problemele migratorii în liniște și pe îndelete, sunt vieți a căror salvare nu suferă amânare.
 
În plus, suntem martorii celei mai grave destabilizări în materie de securitate de la sfârşitul Războiului Rece. Deși tendința ultimelor decenii a fost de reducere a cheltuielilor militare, de dezarmare, asistăm recent la modificări de strategii economice cu tendințe de creştere a potențialului militar și a arsenalelor unor state importante de pe glob. În același timp, în vecinătatea UE au crescut frământările şi conflictele escaladează, fapte ce impun o nouă abordare, aceea de întărire militară a spațiului UE, preponderent în zona granițelor externe ale Uniunii. Așadar, apare necesitatea unei modificări de priorități, cu accent pe refacerea rezervelor ofensive și defensive ale statelor membre, în scopul unei protecții mai bune a spațiului UE.
 România privește cu multă seriozitate și dedicare întregul proces de adaptare la noile condiții şi îşi îndeplineşte integral angajamentele asumate la Summitul NATO din Ţara Galilor, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este promisiunea onorată de a creşte bugetul pentru apărare, până la atingerea nivelului de 2% din PIB, anul viitor. Însă există oscilația permanentă între acceptarea unor reguli impuse fără consultări extinse și dorința de solidarizare. Voi da două exemple de solidaritate: solidaritatea umanitară și cea administrativ-tehnică. Suntem solidari cu acceptarea cotelor de migranți impuse, deși se aduce atingere suveranității decizionale a statelor membre. Însă, deși apără cea de-a doua frontieră externă UE ca lungime, România nu aparține spațiului Schengen, în pofida îndeplinirii tuturor condițiilor și standardelor. Considerăm că solidaritatea – oricare ar fi aceasta – este necesar să funcționeze reciproc și echilibrat.”
 
În Sesiunea a III-a, dedicată rolului parlamentelor naționale și cooperării interparlamentare, moderată de dl. Norbert Lammert, Președintele Bundestag-ului german și de dl. Urban Ahlin, Președintele Parlamentului suedez, dl. Vasile Nistor s-a referit la solidaritatea și coeziunea la nivelul UE promovate prin diplomația interparlamentară şi a subliniat importanța păstrării valorilor fundamentale și a principiilor prevăzute în tratatele UE, precum şi necesitatea prevenirii proliferării curentelor populiste și anti-europene și a garantării metodei comunitare de decizie la nivel european.
 „România este un promotor constant al solidarităţii şi coeziunii la nivelul UE, precum şi al echilibrului instituţional la nivel european. Ne aşteptăm, de aceea, ca în activitatea tuturor instituţiilor europene să prevaleze pe deplin angajamentul pentru respectarea valorilor și principiilor fundamentale, a drepturilor și libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, care să contribuie la contracararea discursului eurosceptic şi eurofob. [...]Parlamentele sunt forurile cele mai apropiate de cetățeni, astfel încât, găsirea unor mijloace eficiente şi pragmatice de cooperare – între parlamentele naţionale, precum şi între acestea şi instituţiile UE – este modalitatea de a aduce cetăţenii mai aproape de instituţiile europene şi de procesul de luare a deciziilor la nivel european. În opinia noastră, îmbunătățirile aduse de punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona în ceea ce priveşte consolidarea rolului Parlamentului în afacerile europene produce deja rezultate pozitive în marea familie europeană.”
 În marja Conferinței de Luxemburg, domnul senator Vasile Nistor a participat, împreună cu ceilalți președinți ai Parlamentelor Europene la o întâlnire cu Alteța Sa Regală, Marele Duce al Luxemburgului.



Go to top