Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Forumul Legislatorilor IRENA și la Adunarea IRENA

În perioada 17-18 aprilie a.c., a avut loc la Abu Dhabi cea de-a 14-a sesiune a Adunării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA). Adunarea a fost precedată de cea de-a 9-a ediție a Forumului Legislatorilor IRENA (16 aprilie), cu tema Bazele unui viitor regenerabil - Accelerarea progresului către triplarea surselor de energie regenerabilă.
Senatul României a fost reprezentat la aceste reuniuni de senatorii Daniel-Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii şi servicii și Eugen Țapu Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, membri al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale. Din partea Camerei Deputaților, a participat deputatul Bende Sándor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii.
Forumul Legislatorilor IRENA, care a reunit parlamentari din întreaga lume cu atribuții în domeniul energiei, are ca obiectiv mobilizarea sprijinului parlamentar în vederea accelerării tranziției energetice și valorificării impactului pozitiv al acesteia în realizarea obiectivelor dezvoltării durabile.
Dezbaterile au inclus un schimb de opinii privind modalitățile prin care parlamentarii pot promova dezvoltarea energiei regenerabile, la nivel local și regional, ca măsură de combatere a schimbărilor climatice, având în vedere angajamentul ambițios al COP28 de a tripla energia regenerabilă la nivel mondial, până în 2030.
A fost relevat totodată faptul că IRENA poate contribui la coalizarea eforturilor diferitelor state, în scopul atingerii obiectivelor globale privind energia curată. Astfel, directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a făcut apel, în intervenția sa, pentru acțiuni imediate și concertate de accelerare a tranziției către o energie curată, obținută din surse regenerabile, astfel încât să se poată atinge obiectivul major de limitare a creșterii temperaturii medii globale la 1,5 oC.
În continuare, agenda Adunării IRENA (17-18 aprilie) a avut ca temă principală Rezultatul COP 28: Infrastructură, politici și competențe pentru triplarea surselor de energie regenerabilă și accelerarea tranziției energetice. Lucrările au inclus sesiuni la nivel înalt și paneluri tematice, în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum: tranziția energetică la nivel regional și global; politici privind energia regenerabilă pentru transportul rutier; rolul finanțelor publice și al politicilor în asigurarea accesului universal la energie, în cadrul ODD7; impulsionarea atingerii obiectivului de a crea un sistem energetic bazat 100% pe energie regenerabilă; energia eoliană offshore; geopolitica securității energetice; finanțare proiectelor de energie regenerabilă etc.
 
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) este o organizație interguvernamentală, mandatată de cei 168 membri (167 de state și UE) să sprijine tranziția spre un viitor al energiei sustenabile. Agenția promovează adoptarea pe scară largă și utilizarea sustenabilă a tuturor formelor de energie regenerabilă, urmărind dezvoltarea durabilă, accesul la energie, securitatea energetică, dezvoltarea cu precădere a sectoarelor economice care generează un nivel scăzut al emisiilor de carbon.
Adunarea, principalul organ decizional în care sunt reprezentați toți membrii IRENA, se reunește anual pentru a dezbate și adopta programul de lucru, bugetul și o serie de rapoarte ale Agenției.
Forumul Legislatorilor, organizat în conexiune cu Adunarea IRENA, le oferă parlamentarilor ocazia de a dezbate diferite aspecte ale tranziției către energia regenerabilă și de a interacționa cu experți în domeniu și cu reprezentanți ai guvernelor, ai unor organizații internaționale, ai sectorului privat și ai societății civile.



Go to top