Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin POPESCU-TĂRICEANU, cu domnul Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei - vineri, 29 ianuarie 2016

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, astăzi, 29 ianuarie, cu domnul Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria.
Din partea română au participat la întrevedere senatorul Daniel Barbu, membru al Comisiei pentru politică externă, şi Daniel Budurescu, vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
În cadrul întrevederii, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că punerea în practică a unor proiecte comune în domenii importante, precum infrastructura de transport şi infrastructura energetică reprezintă o prioritate în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, astfel că o concentrare a eforturilor în această direcţie este în beneficiul reciproc. A fost exemplificată oportunitatea continuării proiectelor de interconectare a conductelor de gaz şi a reţelelor de transport rutier.
De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat rolul constructiv al UDMR în activitatea parlamentară, apreciind colaborarea foarte bună cu reprezentanţii Grupului UDMR din Senat.
La rândul său, partea ungară a subliniat faptul că România este un partener strategic pentru Ungaria, salutând totodată nivelul semnificativ al schimburilor economice, România fiind al doilea partener comercial pentru Ungaria. Ministrul de externe ungar a mai menţionat necesitatea creşterii încrederii companiilor româneşti şi ungare în mediul investiţional din cele două ţări. Se au în vedere măsuri precum acordarea de către instituţii bancare din Ungaria de credite menite să stimuleze dezvoltarea IMM-urilor din România.
Partea ungară a subliniat, de asemenea, faptul că atât comunitatea românească din Ungaria cât şi comunitatea maghiară din România reprezintă o punte de legătură între cele două ţări. A fost salutată perspectiva deschiderii de noi institute culturale în România şi în Ungaria şi oportunitatea continuării cooperării în domeniul culturii şi al educaţiei.
În cadrul întâlnirii, a fost abordată şi problematica refugiaţilor, discuţiile evidenţiind faptul că este necesară o abordare echilibrată între nevoia de solidaritate la nivel european şi protejarea intereselor cetăţenilor statelor membre UE.



Go to top