Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Masă rotundă a Comisiilor reunite din Parlamentul României pe problematica migraţiei

Marţi, 8 septembrie 2015, Comisiile reunite pentru politică externă, pentru afaceri europene, pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi ai Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen s-au întâlnit cu reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Administraţiei Prezidenţiale pentru a dezbate problematica migraţiei.
La dezbateri au participat domnii George Ciamba, Secretar de Stat MAE, Bogdan Tohăneanu, Secretar de Stat MAI, Leonard Orban, Consilier prezidenţial, precum şi alţi reprezentanţi din cadrul celor două ministere.
În cadrul discuţiilor au fost formulate întrebări în legătură cu capacitatea României de a gestiona primirea migranţilor, s-a cerut analiza legislaţiei în vigoare, care va trebui eventual modificată la aspectele privind integrarea migranţilor în societate. A fost clar exprimată solicitarea ca aceste iniţiative să continue pentru că Parlamentul trebuie implicat mai mult pentru a pregăti aspectele bugetare, eventualele modificări legislative şi a pregăti poziţia României pentru Consiliul European.
Totodată, s-a decelat ideea de a înfiinţa o comisie specializată pe migraţie şi refugiaţi la nivelul Parlamentului României.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Europe din Senat, doamna senator Anca Boagiu, a subliniat faptul că poziţia României trebuie să fie fermă, susținută de toate instituțiile reprezentative în fața Uniunii Europene, precum și sporirea eforturilor de obținere a unei soluții comune europene la problema migrației care să arate încă o dată solidaritatea Europei Unite și nu începutul unei divizări interne în cadrul UE. În plus, doamna senator Anca Boagiu a reiterat eforturile pe care România le-a făcut pentru protejarea granițelor externe, criza migrației arătând mai mult decât oricând că nu țara noastră este o problemă de securitate pentru Europa, fapt care determină necesitatea Europei de a admite cât mai curând România în Spațiul Schengen.
Membrii tuturor Comisiilor au susţinut continuarea cooperării inter-instituţionale pentru a gestiona această problematică, urmând ca astfel de întâlniri să mai aibă loc ţinând cont de faptul că miercuri, 9 septembrie, domnul Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, va ţine un discurs despre starea Uniunii Europene în Parlamentul European, iar luni, 14 septembrie a.c. va avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului miniştrilor de interne.



Go to top