Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

- Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, la finalul şedinţei Biroului permanent întrunit luni, 23 mai 2016

Călin Popescu-Tăriceanu: Şedinţa de Birou permanent nu a avut loc, deoarece nu a existat cvorumul necesar. Ca atare, şedinţa a fost reprogramată pentru luni, 30 mai 2016. Cel puţin doi dintre senatori m-au informat că nu pot veni, întrucât sunt în deplasări oficiale care au fost programate cu mult timp înainte de şedinţa de astăzi. Unul este în Luxemburg, celălalt este în Grecia.
Am discutat cu colegii, unii au opinat să organizăm Biroul permanent după alegeri, eu am insistat să facem acest lucru cât se poate de prompt. E adevărat că deja suntem în întârziere şi sper ca săptămâna viitoare să putem ţine şedinţa de Birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică cu dosarul care ne-a fost înaintat de la Parchet.
Reporter: Ceilalţi senatori şi-au motivat absenţa?
Călin Popescu-Tăriceanu: Dacă şi-ar fi motivat-o, v-aş fi spus.
Reporter: L-am văzut ieşind din sală, puţin înainte să veniţi dumneavoastră, pe senatorul Augustin-Constantin Mitu, de la PSD. Şi am aflat apoi că nu este cvorum. Dacă rămânea în sala de şedinţă era cvorum. E o decizie a Partidului Social Democrat?
Călin Popescu-Tăriceanu: N-aş putea să vă spun dacă este o decizie a PSD, v-aş ruga să îl întrebaţi pe domnia sa.
Reporter: Dar venise pentru Biroul permanent?
Călin Popescu-Tăriceanu: N-aş putea să vă spun, întrebaţi-l pe domnul Mitu.
Reporter: Poate fi interpretată ca o tergiversare în ce priveşte dezbaterea solicitării DNA?
Călin Popescu-Tăriceanu: Să ştiţi că săptămâna trecută au lipsit şi cei de la PNL şi de la celelalte partide şi de la PSD. Puteţi să o interpretaţi cum consideraţi. Toate partidele sunt în aceeaşi situaţie.
Reporter: Până la alegerile locale credeţi că veţi reuşi să daţi un vot în plenul Senatului pe solicitarea DNA privind fostul ministru Titus Corlăţean?
Călin Popescu-Tăriceanu: Depinde cât de repede va reacţiona Comisia juridică şi trebuie să ţineţi cont de realitatea politică. Suntem în plină campanie electorală. Dar eu îmi fac datoria pentru ca să nu se poată comenta că nu există disponibilitate la nivelul meu. Ca preşedinte al Senatului, am insistat deja, din urmă cu două săptămâni, pentru ţinerea şedinţei de Birou permanent şi demararea procedurilor prevăzute de regulament.
Reporter: Referitor la scandalul Hexi Pharma, aţi primit, vreodată, vreo informare de la Comisia SRI?
Călin Popescu-Tăriceanu: Am mai fost întrebat acest lucru. Când eram Prim-ministru - vă daţi seama, sunt peste opt ani de când nu mai sunt în funcţie - nu-mi aduc aminte dacă printre miile de informări pe care le-am primit să fi primit o astfel de informare. Pot să vă spun, însă, că şi dacă este informat, Prim-ministrul nu poate declanşa măsurile legale care se impun în astfel de cazuri. SRI trebuia să informeze Parchetele. Şi acestea, potrivit atribuţiilor legale, trebuia să demareze cercetările. Din câte am înţeles, la nivelul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I., există informaţii în acest sens şi se pare că Parchetele au fost informate. Mai departe, vă rog să întrebaţi la Parchet.
Reporter: Eu v-am întrebat pe dumneavoastră ca Preşedinte al Senatului României.
Călin Popescu-Tăriceanu: SRI are o mare grijă de Senat. Să nu ne „streseze” cu foarte multe întrebări, dimpotrivă.
Reporter: Sunt foarte multe speculaţii legate de accidentul în care a fost implicat patronul Hexi Pharma. Dumneavoastră aţi precizat, săptămâna trecută că în spatele Hexi Pharma ar fi serviciile secrete.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, eu n-am precizat. Aţi greşit interpretarea. Eu am spus că există în spaţiul public comentarii ale unor jurnalişti, intervenţia UNJR, care ridică semne de întrebare foarte serioase cu privire la posibilitatea existenţei implicării unui serviciu secret. Nu este aprecierea mea, ci am văzut aceste aprecieri în spaţiul public, le-am reluat şi am spus că, având în vedere seriozitatea şi gravitatea acestei situaţii, în mod normal, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. şi CSAT ar trebui să intervină şi să vadă dacă aceste afirmaţii au un fundament real sau nu.
Reporter: Se impune desecretizarea informărilor SRI?
Călin Popescu-Tăriceanu: În legătură cu problema Hexi Pharm nu văd ce ar putea să fie secret şi ce n-ar putea să fie transformat în informaţie publică.
Reporter: Revenind la accidentul patronului Hexi Pharm, vă ridică semne de întrebare, ce părere aveţi?
Călin Popescu-Tăriceanu: Să ştiţi că nu sunt expert în accidente auto.
Reporter: Dar sunteţi şofer bun.
Călin Popescu-Tăriceanu: Şi dacă sunt şofer bun ce importanţă are? Cum să mă apuc eu să fac speculaţii în legătură cu cauzele accidentului? Văd că sunt destui specialişti la televizor care se grăbesc să-şi exprime tot felul de păreri.
Reporter: Domnule Preşedinte, legislaţia ar impune ca SRI să-i trimită Preşedintelui Senatului României mai multe informări? Există o reglementare în acest sens?
Călin Popescu-Tăriceanu: SRI stabileşte care sunt subiectele de interes pentru Senat, care ţin de siguranţa naţională, de probleme de politică externă etc. Nu trebuie confundat Senatul cu Cabinetul Prim-ministrului, de exemplu.
Reporter: Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. ar trebui să ceară mai multe lămuriri în următoarea perioadă?
Călin Popescu-Tăriceanu: Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. ar trebui să înceapă să lucreze, să înceapă să-şi facă treaba. Asta ar trebui să facă.
 
Direcţia Presă, Comunicare şi Imagine


Go to top