Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Răspunsurile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, la întrebările jurnaliștilor - 1 noiembrie 2016

La finalul declarației de presă, Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști.
 
Reporter: Credeți că se poate organiza un referendum pentru modificarea Constituției în ziua alegerilor parlamentare?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu cred că este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere, dar, fără îndoială, modificarea Constituției trebuie aprobată prin referendum. Cred că timpul este foarte scurt și aș vrea să fiu consecvent. Și în trecut au existat mai multe inițiative pentru a cupla și decizii politice cu alegerile parlamentare, dar nu  cred că este bine să folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova anumite proiecte de lege. De pildă, după cum știți, s-a încercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse idei pe care le avea fostul președinte Traian Băsescu, iar eu m-am opus și rămân pe aceeași poziție. Vreau ca alegerile parlamentare să nu fie influențate de alte subiecte majore, și reciproc.
Reporter: Domnul Dacian Cioloș a spus, în această dimineață, că toate aceste legi cu măriri de salarii care s-au tot votat în Parlament în ultimele săptămâni pun o presiune foarte mare pe buget și este foarte posibil să ducă la un deficit bugetar mai mare. Cum comentați?
Călin Popescu-Tăriceanu: Mărire de salarii nesustenabile  sigur că pot să ducă la o presiune mai mare pe buget. Noi trăim, însă, într-un paradox pe care domnul Cioloș nu vrea să-l explice. România are anul acesta o creștere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez domnului Cioloș este următoarea: Unde sunt banii? Logica politică elementară este că guvernăm pentru a îmbunătăți calitatea vieții, însemnând inclusiv creșterea puterii de cumpărare. Creșterea economică trebuie să se transfere în creșterea puterii de cumpărare, în salarii și pensii. Unde e creșterea economică? Văd din partea Guvernului că se plânge, că face planuri, că imaginează tot felul de analize. Să știți că oamenii s-au săturat de lucrurile astea și vor soluții.
 
Direcția Presă, comunicare și imagine
 



Go to top