Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu delegaţia parlamentară bulgară condusă de doamna Dzhema Grozdanova, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Adunării Naţionale bulgare - 19 mai 2015

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Bulgaria, astăzi, 19 mai 2015.
Discuţiile au evidenţiat interesul reciproc pentru valorificarea oportunităţilor comune de colaborare dintre cele două ţări vecine, partenere în cadrul UE şi NATO. În acest sens, preşedintele Senatului României a pus accentul pe potenţialul deosebit pe care Dunărea îl conferă cooperării la nivel regional, având la dispoziţie un instrument  foarte important – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - pledând totodată pentru punerea în practică a obiectivelor stabilite în cadrul SUERD.
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat faptul că actualul context al relaţiilor la nivel bilateral şi european a determinat ca Dunărea să nu mai reprezinte un obstacol, o graniţă naturală, ci să servească intereselor comune ale celor două ţări privind dezvoltarea zonelor riverane, a infrastructurii de transport rutier şi feroviar, a sistemului de navigaţie, a proiectelor hidroenergetice şi a turismului. Aceste priorităţi au fost incluse de către Preşedintele Senatului într-un document numit „Decalogul Dunării”, arătând că, împreună, cele două ţări pot deveni mai atractive pentru investitorii străini şi pot constitui o voce mai puternică în cadrul UE. Partea română a remarcat, de asemenea, o creştere a fluxurilor comerciale Nord-Sud la nivel european, astfel că este necesară dezvoltarea unei infrastructuri corespunzătoare care să faciliteze aceste schimburi.
Preşedintele Senatului a făcut referire la un alt „pol de interes” pentru cooperarea româno-bulgară – Marea Neagră – un concept care reuneşte atât interesele economice cât şi cele strategice  dintre cele două ţări.
La rândul lor, reprezentanţii delegaţiei bulgare au salutat propunerile adresate de către partea română, menţionând faptul că există o convergenţă a punctelor de vedere ale celor două ţări în multe domenii şi că dialogul la nivel politic este unul foarte bun.
Ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru întărirea cooperării în plan parlamentar şi reluarea consultărilor periodice, fapt ce va fi discutat în cadrul apropiatei vizite pe care o va întreprinde la Bucureşti doamna Tsetska Tsacheva, preşedintele Parlamentului Republicii Bulgare.



Go to top