Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu delegaţia parlamentară bulgară condusă de doamna Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale bulgare

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere cu doamna Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale bulgare, care efectuează o vizită oficială în România împreună cu o delegaţie parlamentară, în perioada 7-9 iunie 2015.
Din partea română au participat domnii senatori Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, Lucian Iliescu, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, Timotei Stuparu, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Laszlo Attila, din partea Grupului parlamentar UDMR, Petru Ehegartner, vicepreşedinte al Comisiei pentru transporturi şi energie, membru  al Grupului parlamentar Liberal Conservator. De asemenea, au fost prezenţi  domnii deputaţi Florian Nicolae, preşedintele Grupului de prietenie România–Bulgaria şi Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României.
Din delegaţia bulgară, condusă de către doamna preşedinte Tsetska Tsacheva, au făcut parte domnii deputaţi Ivan Ivanov, vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Anghel Naydenov, Aydoan Ali, Krasimir Bogdanov, şi Borislav Borisov.
Discuţiile au vizat stadiul şi perspectivele cooperării dintre cele două ţări, partenere în cadrul Uniunii Europene şi aliate NATO, preşedintele Senatului României punând accentul pe potenţialul deosebit pe care Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării îl conferă dezvoltării regionale şi pledând totodată pentru o participare mai activă a celor două ţări în cadrul acestui proiect european. Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat, de asemenea, necesitatea întăririi formatului trilateral de cooperare România-Bulgaria-Serbia, care se desfăşoară cu succes la nivel guvernamental, arătând că acesta poate constitui un semnal important privind modul în care poate fi promovată colaborarea în zona Balcanilor de Vest, pentru a sprijini parcursul european al ţărilor din regiune şi pentru obţinerea unor rezultate cât mai bune în plan economic.
Au fost menţionate domenii cheie precum infrastructura de transport, infrastructura energetică, cooperarea transfrontalieră, în care cele două ţări au interese şi preocupări comune.
La rândul său, doamna preşedinte Tsetska Tsacheva a subliniat faptul că Parlamentul României a dat un exemplu foarte bun în cadrul Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, prin exercitarea cu succes a primei preşedinţii a Adunării. Parlamentul bulgar, care a preluat rolul de preşedinte în exerciţiu în luna mai a acestui an, îşi doreşte ca, bazându-se pe sprijinul parlamentarilor români, să îndeplinească cu rezultate foarte bune acest mandat.
Domnul senator Petru Filip a pus accentul pe cooperarea la nivel parlamentar, arătând că, în cadrul discuţiilor purtate recent cu Comisia pentru politică externă a Adunării Naţionale bulgare, s-au pus bazele unei cooperări pe termen lung, inclusiv prin crearea unei dimensiuni parlamentare a formatului trilateral România-Bulgaria-Serbia.
Domnul senator Titus Corlăţean a arătat la rândul său că un rol foarte important în dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări îl au comunităţile bulgare şi române, menţionând, totodată, necesitatea de a sprijini, în continuare, la nivel politic, accesul la învăţământul în limba maternă pentru membrii acestor comunităţi. Domnul senator Corlăţean a subliniat, de asemenea, importanţa cooperării în cadrul SEECP, care trebuie să rămână principalul format de cooperare regională şi a urat succes Bulgariei în îndeplinirea mandatului de preşedinte în exerciţiu al AP SEECP, arătând că o coordonare între delegaţiile române şi bulgare, în vederea susţinerii poziţiilor comune în cadrul UE şi NATO, nu poate fi decât benefică.
În încheiere, a fost subliniată relevanţa cooperării celor două ţări în cadrul NATO, fapt ce constituie o garanţie majoră pentru securitatea regiunii.


Direcţia Presă, Comunicare şi Imagine



Go to top