SERVICIUL PENTRU PRESĂ, RELAȚII PUBLICE ȘI IMAGINE

 

REVISTA PRESEI

 

 20 martie 2006

 

 

 

SENATUL ȘI INSTITUȚIILE AFLATE SUB CONTROL PARLAMENTAR

 

Mihai Ungheanu vrea să scape de presa din Senat (Adevărul, pg. A3). După ce relatează că la solicitarea deputatului Augustin Bolcaș, secretarul general al Camerei va trebui să întărească activitatea oamenilor de ordine, ziarul inserează o știre despre propunerea făcută de senatorul Mihai Ungheanu conducerii forului legislativ, privind un plan de norme referitor la activitatea presei în această instituție. Sunt reproduse fragmente din materialul adresat Biroului Permanent, încheiate cu precizarea că Senatul poate să dea în judecată acele publicații care deformează grav fie activitatea, fie imaginea instituției.

 

Imagine (Adevărul, pg. 2). Senatorul conservator Radu Terinte consideră că recîștigarea credibilității Parlamentului în ochii cetățenilor este la fel de importantă ca și integrarea României în Uniunea Europeană. Senatorul PC se arată îngrijorat de scăderea vertiginoasă în sondaje a Parlamentului și propune constituirea unei comisii parlamentare din care să facă parte reprezentanți de la toate formațiunile politice și reprezentanți ai presei acreditate la cele două Camere.

 

Împotriva Legii presei (Ziua, pg. 7). Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai unor ONG-uri au semnat o petiție on-line adresată Parlamentului și reprezentanților Uniunii Europene, în care se pronunță împotriva adoptării unei legi a presei și condiționării prezenței jurnaliștilor la lucrările Parlamentului. În petiție se afirmă că parlamentarii, plătiți din bani publici, „nu au nici un drept să îngrădească libertatea de exprimare și nici să ridice acreditările de presă, după bunul plac”. Petiția se găsește la adresa de Internet www.petitiononline.com.

 

 SCENA POLITICĂ

 

Toate ziarele se referă pe larg la negocierile care se desfășoară în aceste zile între partide pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. Cotidianul titrează : Trocuri pentru locul lui Năstase (pg. 1 și 8). În știre se subliniază că „liderii Coaliției s-au tocmit ca-n piață pentru șefia Camerei Deputaților înainte de votul de astăzi”. Cîteva mișcări premergătoare sunt evidențiate succint : Bogdan Olteanu, candidatul PNL, a demisionat din Guvern, „aparent sigur de victorie”, în schimbul votului, PC a primit Loteria Națională, UDMR va obține sprijin liberal pentru Statutul minorităților, iar PD cere ministerul lui Olteanu, Monitorul Oficial sau Comisia Asigurărilor.

 

Pe aceeași temă : Trocurile din Coaliție amenință structura Guvernului (Gândul, pg. 1), PD și PC negociază la sînge (România liberă, pg. 2), Șefia Camerei, la mîna lui Voiculescu (Curentul, pg. 1), Conservatorii, „soluția imorală”, joacă tare (Evenimentul zilei, pg. 2), Năstase ar putea face praf Coaliția (7 plus, pg. 1), Olteanu sau Dorneanu (Ziua, pg. 7).

 

Scenariu dezgropat. Raport favorabil în mai, alegeri anticipate în toamnă (Curentul, pg. 3). Senatorul Varujan Vosganian consideră că, odată prezentat Raportul Comisiei Europene, Alianța va avea două opțiuni care implică organizarea alegerilor anticipate : fie să discute eventualitatea organizării unor alegeri imediat după raportul din mai, fie să amîne acest lucru, dacă raportul va fi favorabil, dar va avea scadență la toamnă, fapt ce ar obliga PNL și PD să continue colaborarea. Vicepreședintele PSD, Dan Nica, afirmă că luna septembrie ar fi potrivită pentru organizarea alegerilor anticipate. În acest context a mai subliniat și importanța legiferării votului uninominal, singurul care, în opinia sa, poate reforma cu adevărat clasa politică românească.

 

ADA și PSD scad, PRM urcă (7 plus, pg. 5). Citînd datele a două sondaje diferite, comandate de două ONG-uri, ziarul susține că în primul PRM ar primi 24,3 la sută din voturile electoratului, PSD 18,7 la sută, PD 16,8 la sută, PNL 14,6 la sută PC 6,5 la sută, UDMR 6,3 la sută și PNG 2,3 la sută. Cel de-al doilea sondaj relevă pentru PRM 24,5 la sută, PSD 19 la sută, PD 17 la sută, PNL 14,6 la sută, PC 6 la sută, UDMR 5,3 la sută iar PNG 2,5 la sută.

 

ALTE TEME

 

Președintele crede că posturile publice de radio și televiziunea nu sunt echidistante (Adevărul, pg. 2). Președintele Traian Băsescu a acuzat posturile publice de radio și televiziunea că nu sunt echidistante și a cerut sprijin pentru adoptarea unei legi de depolitizare a acestor instituții. Declarația a fost făcută la gala de decernare a premiilor Clubului Român de Presă. Președintele a afirmat, referindu-se rîzînd la comentariile care urmează știrilor: „Adunate, aceste comentarii, aceste idei că știe ziaristul ce-am spus eu, Traian Băsescu, președintele, veți constata că iese un om nebun”.

  

SENATORII ÎN ATENȚIA PRESEI

  

Ion Iliescu, În timp ce degringolada pune stăpînire pe partid, Iliescu a descălecat la PSD București (Curentul, pg. 3). Evoluții politice în PSD, analizate prin declarațiile publice ale senatorului Ion Iliescu.

 

Attila Verestoy, Verestoy se teme că Băsescu sprijină concurența UDMR (Adevărul, pg. A3). Declarații politice ale senatorului UDMR.

 

Antonie Iorgovanm, Iorgovan dă azi socoteală la partid (Gândul, pg. 3), Iorgovan își spurcă iar colegii (Libertatea, pg. 2). Posibile consecințe ale unor afirmații politice ale senatorului PSD.

 

Varujan Vopsganian , Explicație (Curentul, pg.2). Precizări pe tema prevederilor constituționale privind raporturile dintre președinte și premier.