ADUNAREA  PARLAMENTARĂ  A  NATO

 

 

PREZENTARE GENERALĂ

 

 

           

 

Obiective, istoric, componență

 

Obiectivele Adunării Parlamentare NATO sunt legate direct de rolul parlamentelor membre în domeniul apărării și securității, avându-se în vedere caracterul interparlamentar al Adunării:

 

Acestor obiective de bază ale Adunării li s-au adăugat, începând din 1989, următoarele:

 

Prima sesiune a Adunării a avut loc în iulie 1955 la Paris (la Palatul Chaillot, fostul cartier general al NATO), când s-au reunit 158 parlamentari din 14 țări membre. Cunoscută inițial sub numele de „Conferința Membrilor de Parlamente din Țările NATO”, organizația a fost denumită succesiv „Conferința Parlamentarilor NATO” și „Adunarea Nord Atlantică”, în prezent denumirea oficială fiind „Adunarea Parlamentară NATO” (AP NATO).

 

AP NATO are 257 membri cu drepturi depline din parlamentele celor 28 de țări membre NATO: SUA (36 membri), Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, (câte 18 membri), Canada, Polonia, Spania, Turcia (câte 12 membri), România (10 membri), Belgia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Olanda, Portugalia (câte 7 membri), Bulgaria (6 membri), Croația, Danemarca, Norvegia, Slovacia (câte 5 membri), Albania, Lituania (4 membri), Estonia, Islanda, Letonia, Luxemburg, Slovenia (câte 3 membri). Fiecare membru al Adunării are un supleant, care poate vota în locul său.

 

De asemenea, la lucrările AP NATO participă (fără drept de vot) 66 membri asociați din parlamentele celor 14 țări asociate (Federația Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveția, Georgia, Armenia, Moldova, FYROM, Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Serbia si Muntenegru,), parlamentari din țările mediteraneene și cele cu statut de partener regional (Algeria, Israel, Iordania, Maroc), parlamentari din țări cu statut de observator (Australia, Egipt, Japonia, Republica Coreea, Tunisia și Kazahstan), reprezentanți ai Parlamentului European, APCE, AP OSCE și AP UEO.

 

Adunarea Parlamentară NATO funcționează după un regulament bine stabilit: NATO PA - Reguli de procedură

 

 

Structură organizatorică și funcționare

 

 

Membrii AP NATO sunt afiliați Grupurilor politice (Conservatori, Creștin Democrați și Asociați; Liberali și Democrați  și Socialiști).

 

Biroul Adunării este constituit din: 1 președinte, 5 vicepreședinți și 1 trezorier. Membrii Biroului sunt membri din oficiu ai tuturor comisiilor, subcomisiilor și grupurilor de lucru.

 

Comitetul Permanent al Adunării este constituit din câte 1 membru al fiecărei delegații (de regulă șeful delegației) și câte 1 supleant. Membrii Biroului și președinții Comisiilor sunt membri din oficiu ai Comitetului Permanent.

 

Adunarea își desfășoară activitatea în Comisii (care pot avea Sub-Comisii și Grupuri de lucru – Grupul Special Mediteranean) și în sesiuni plenare (sesiunea de primăvară, de obicei în a doua parte a lunii mai și sesiunea anuală, în noiembrie).

 

În Comisii se elaborează și se discută rapoarte, rezoluții, se adoptă amendamente. Rapoartele și rezoluțiile adoptate de Comisii sunt supuse spre dezbatere și adoptare plenului Adunării, la cele două sesiuni.

 

Membrii Biroului AP NATO

 

 

Comisii și subcomisii:

 

1. Comisia pentru Dimensiunea Civilă a Securității

Subcomisia pentru guvernare democratică

2. Comisia de Apărare și Securitate

Subcomisia de cooperare transatlantică în materie de apărare și securitate

Subcomisia asupra viitorului securității și capacității de apărare

3. Comisia pentru Economie și Securitate

Subcomisia de cooperare și convergență economică Est/Vest

Subcomisia relațiilor economice transatlantice

4. Comisia politică

Subcomisia pentru partenerii NATO

Subcomisia relațiilor transatlantice

5. Comisia pentru Știință și Tehnologie

Subcomisia privind proliferarea tehnologiei militare

 

Reuniuni și alte activități din cadrul AP NATO

 

Între sesiunile plenare, Comisiile organizează vizite de lucru în diferite zone de interes pentru problematica Alianței. Anual, în luna decembrie, se organizează la Washington D.C. Forumul Parlamentar Transatlantic, la care poate participa orice membru al Adunării și care permite parlamentarilor AP NATO să dezbată cu experții americani chestiuni specifice privind Alianța.

 

AP NATO organizează anual 3 seminarii „Rose-Roth”, 1 seminar pentru noii parlamentari și pentru staff, misiuni de observare a alegerilor și seminarii pe teme de dialog mediteranean.

 

Cele cinci comisii ale AP NATO se reunesc în timpul sesiunii plenare sau cu diverse ocazii. De exemplu, Comisia de Apărare și Securitate și Comisia Politică se întâlnesc anual, în luna februarie, la Bruxelles, cu oficiali de rang înalt ai NATO.

 

Subcomisiile se reunesc, de obicei, de două ori pe an.

 

Limbile oficiale de lucru ale AP NATO sunt engleza și franceza.