Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia pentru politică externă

Sample avatar Group
DUMITRESCU Cristian-Sorin

Preşedinte
din 22.12.2016

grup PSD

Sample avatar Group
LEȘ Gabriel-Beniamin

Secretar
din 21.09.2020

grup PSD

Sample avatar Group
BADEA Viorel-Riceard

Membru
din 24.09.2018

grup PNL

Sample avatar Group
CORLĂŢEAN Titus

Membru
din 02.12.2019

grup PSD

Sample avatar Group
COSTOIU Mihnea-Cosmin

Membru
din 22.12.2016

grup PSD

Sample avatar Group
GORGHIU Alina-Ştefania

Membru
din 17.09.2018

grup PNL

Sample avatar Group
HADÂRCĂ Ion

Membru
din 25.09.2019

Sample avatar Group
NOVÁK Csaba-Zoltán

Membru
din 22.12.2016

grup UDMR

Sample avatar Group
POPA Ion

Membru
din 22.12.2016

grup PNL

Sample avatar Group
ROMAȘCANU Lucian

Membru
din 25.09.2019

grup PSD


Comunicate de presă

Contact

 

Comisia pentru politică externă


  

Joi, 22 noiembrie a.c. a avut loc întrevederea Comisiilor pentru politică externă și a Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților cu dl. Dimitris Avramopoulos, Comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, la solicitarea Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Reuniunea a avut loc în prezența dnei. Angela Cristea - Șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, dnei. Diane Schmitt - Șef de cabinet, Comisia Europeană și dlui. Oliver Bergeau - Membru de cabinet, Comisia Europeană.
Dl. Comisar european Dimitris Avramopoulos și-a exprimat deschiderea de a colabora cu instituțiile statului român în vederea pregătirii Președinției Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor. Principalele direcții vizate de politicile europene pentru migrație se axează pe intensificarea cooperării cu statele terțe de origine și de tranzit în cadrul unor parteneriate personalizate, acordând o atenție specială dimensiunii externe a migrației, cât și întărirea protecției frontierelor externe ale Uniunii prin extinderea mandatului agenției FRONTEX.
Senatorul Cristian Dumitrescu, Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a confirmat că Parlamentul României susține inițiativele legislative ale Comisiei Europene, în marja Președinției române la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
România susține politicile Uniunii Europene în domeniul migrației cu speranța că ele vor deveni consensual acceptate și eforturile se vor îndrepta mai puțin spre ideea de a stopa și mai mult de a preveni, prin cunoașterea cauzelor și reducerea tensiunilor în țările de origine ale fluxurilor migraționiste.
În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat că soluția pentru răspunsul politic la crizele migratorii o reprezintă mecanismul integrat și solidaritatea, o problematică fiind persoanele care vin din Africa de Nord pe ruta central - mediteraneană.
Dl. Comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie și-a exprimat convingerea că Președinția României la Consiliul U.E. din prima jumătate anului viitor va fi una de succes.
Dl. senator Dumitrescu și-a exprimat încrederea că această Președinție va fi una istorică, cu o agendă importantă și complexă pentru România, având ca teme BREXIT, Bugetul și Summit-ul U.E. de la Sibiu.
 

Publicat in data de 22.11.2018 15:04:00

La lucrările Comisiei pentru politică externă de miercuri, 21 noiembrie, a participat, în calitate de invitat, domnul Andrei Ţărnea, Comisar General al Sezonului Cultural România – Franţa 2019, pentru a informa membrii Comisiei cu privire la stadiul pregătirii Sezonului Cultural şi a modului în care va fi organizat acest eveniment.
În data de 16 noiembrie a avut loc la Ambasada României la Paris Conferinţa de prezentare a Sezonului Cultural România – Franţa, în prezenţa a peste 200 de jurnalişti. În cadrul acestei prezentări au fost dezvăluite principalele evenimente care se vor desfăşura în Franţa, precum şi site-ul oficial al Sezonului. Prezenţa unui număr atât de mare de jurnalişti, fără precedent pentru acest tip de evenimente, denotă interesul deosebit acordat de presa din România şi din Franţa. Acest aspect reiese şi din articolele pe care presa franceză le-a dedicat evenimentului.
Domnul Comisar General a subliniat că este pentru prima dată în cele 30 de ediții ale sezonului când se face împreună cu o țară europeană, România fiind aleasă pentru prietenia tradițională care leagă cele două țări.
Conferinţa oficială de deschidere va avea loc, pe 27 noiembrie, la Paris şi la Lyon, în prezenţa domnului Klaus Iohannis, preşedintele României și a domnul Emmanuel Macron, președintele Franței.
Prima jumătate a Sezonului se va desfăşura în Franţa, între 27 noiembrie 2018 şi 14 aprilie 2019, şi are rolul de a prezenta publicului francez o nouă imagine a României. De asemenea, Sezonul îşi propune să întărească legăturile economice şi culturale dintre cele două state. Printre momentele principale ale Sezonului au fost menţionate “Sezonul României la Centrul Pompidou”, Concertul de gală al Orchestrei Române de Tineret la Filarmonica din Paris sau Festivalul filmului românesc la Paris.
Partea a doua a sezonului se va desfăşura în România, între 14 aprilie şi 14 iulie, şi va cuprinde o serie de evenimente inedite, care au rolul de a prezenta publicului roman o serie de lucrări de artă a unor artişti români, lucrări care vor fi aduse din muzeele europene şi franceze. De asemenea, Sezonul îşi propune să capteze publicul tânăr, care va avea posibilitatea de a admira expoziţia fotografică a lui Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi, foarte puţin cunoscut publicului larg românesc.
În timpul Sezonului Comisia pentru politică externă, alături de Comisia pentru Afaceri Europene din Senat, vor fi implicate în organizarea unor evenimente care să aibă în prim-plan tineri liceeni.
Senatorul Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a propus ca în cadrul acestui eveniment să fie organizată, la intrarea în sala de plen a Senatului, o expoziţie cu lucrări ale elevilor unor licee de arte plastice, precum şi organizarea unei şedinţe de plen pentru tineri, pe modelul Parlamentului Tinerilor.
Pe 14 iulie va avea loc ceremonia parlamentară de închidere a Sezonului, cu participarea extraordinară a prim-ministrului şi a ministrului de externe din Franţa.
În încheiere, domnul senator Dumitrescu i-a urat mult succes domnului Ţărnea şi a subliniat, că din punctul său de vedere, acest eveniment este unul deosebit de important pentru România și că după Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019 este al doilea eveniment de anvergură al anului, cu puternice rezonanțe europene și internaționale.

Publicat in data de 11.11.2018 15:02:00

Dl Cristian Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a avut miercuri, 20 iunie a.c., o întrevedere cu E.S. dna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România, aflată într-o vizită de prezentare.
Președintele Comisiei pentru politică externă a apreciat calitatea dialogului politic în plan parlamentar, dintre cele două țări, și a pledat pentru consolidarea și dezvoltarea legăturilor bilaterale româno-franceze în toate domeniile de interes, evidențiind faptul că în noiembrie 2018  va fi inaugurat Sezonul Franța-România și se va actualiza Foaia de Parcurs a Declarației de Parteneriat Strategic dintre cele două state. Dl Dumitrescu a vorbit despre valența francofonă și atașamentul poporului român față de valorile Franței și avantajele pe care acestea le prezintă în relația bilaterală, precum și cea la nivelul UE.
În cadrul întrevederii au fost dezbătute aspecte ce țin de preluarea Președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, de către România,  dl Dumitrescu prezentând subiectele de interes în stabilirea priorităților țării noastre legate, în special, de consolidarea proiectului european și adâncirea cooperării și coeziunii între statele membre UE. Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a abordat, de asemenea, tema aderării Românei la Spațiul Schengen, o prioritate politică majoră pentru România, pledând pentru realizarea acestui proces, în condițiile în care țara noastră este un veritabil furnizor de securitate la frontierele externe ale UE.
E.S. dna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România, a prezentat prioritățile și proiectele domniei sale pe timpul mandatului în țara noastră, militând pentru creșterea și diversificarea cooperării în plan politic, economic și cultural. Domnia sa a exprimat interesul părții franceze pentru o cooperare crescută în domeniul economic, investitorii francezi fiind deosebiți de interesați să continue și să diversifice portofoliul de investiții în România. De asemenea, și-a exprimat speranța și încrederea că România va organiza, în condiții optime, Președinția Consiliului UE din primul trimestru al anului 2019.
 

Publicat in data de 20.06.2018 15:23:00

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, dl senator Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere, astăzi, 29 mai 2018, cu membrii delegaţiei Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, conduse de dl Bob Blackman, preşedintele Grupului, în cadrul vizitei oficiale pe care Grupul parlamentar britanic o realizează la Bucureşti, la invitaţia Parlamentului României.
Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei bilaterale şi la contextul european şi internaţional al acestor relaţii, fiind reafirmat interesul pentru intensificarea cooperării interparlamentare.
Dl senator Cristian Dumitrescu a subliniat rolul diplomaţiei parlamentare, al Grupurilor parlamentare de prietenie, în dezvoltarea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre România şi Marea Britanie, în beneficiu reciproc. A menţionat că, având în vedere  provocările actuale de securitate la nivel internaţional, consolidarea unităţii NATO şi intensificarea cooperării între statele aliate trebuie să continue, arătând că repartizarea de resurse pentru înzestrarea armatei reprezintă o măsură prioritară pentru ţara noastră. În acest sens, România a luat decizia alocării de 2% din PIB pentru domeniul apărării, în conformitate cu obligaţiile pe care şi le-a asumat ca membru NATO.
Dl senator Dumitrescu a menţionat importanţa parteneriatului strategic bilateral pentru domeniile vitale, precum apărarea şi securitatea, având în vedere şi contextul geopolitic complicat din zona Mării Negre, adăugând că dezvoltarea relaţiilor economice între cele două state trebuie să rămână prioritară, ținând seamă de potenţialul de dezvoltare al acestora.
În continuarea discuţiei, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a vorbit despre importanţa discuţiilor privind Brexit-ul în contextul particular în care România va prelua preşedinţia Uniunii Europene, exprimând încrederea că negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind ieşirea acesteia din UE vor conduce către soluţii echilibrate în interesul ambelor părţi.
Parlamentarii britanici au subliniat importanţa României ca stat aliat, apreciind la rândul lor drept oportună continuarea cooperării în domeniul securităţii, asigurării schimbului de informaţii, combaterii terorismului şi a atacurilor cibernetice, în ritm susţinut. În ceea ce priveşte cooperarea UE - Marea Britanie, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie subliniat că procesul de retragere a Marii Britanii din UE trebuie privit de pe poziţia win-win şi că negocierile trebuie să continue în această direcţie.
Senatorul Dumitrescu a arătat că România consideră obligatoriu ca statutul românilor care muncesc în Marea Britanie să fie menţinut la nivelul înţelegerilor actuale, care pot fi prelungite în interesul bilateral.
Preşedintele Bob Blackman a confirmat că în Marea Britanie comunitatea românească este una foarte importantă, prin aportul la sectoarele economice vitale ale ţării sale, şi că prin munca lor membrii acestei comunității aduc o contribuţie însemnată pentru mediul economic britanic. A adăugat că acest lucru este avut în vedere atunci când se negociază statutul cetăţenilor români din Regatul Unit după Brexit.
Ambele părţi au apreciat rolul activ al ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, E.S. dl Paul Brummel, şi al ambasadorului României la Londra, E.S. dl Dan Mihalache, prezenţi la întrevedere, la dezvoltarea relaţiilor bilaterale

Publicat in data de 29.05.2018 15:17:00

Domnul senator Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă și domnul senator Radu Mihail, membru al aceleiași Comisii, au avut o întrevedere la Senat cu domnul Thomas Garrett (SUA), secretarul general al Comunității Democrațiilor.
România se numără printre cele 106 state membre ale Națiunilor Unite care au semnat Declarația de la Varșovia – documentul fondator al Comunității Democrațiilor. Domnul Thomas Garrett și-a preluat funcția recent, în septembrie 2017, și intenționează să revigoreze această structură și să o îndrepte din nou spre scopul său inițial – acela de promovare a democrației, stabilității și dezvoltării. Vizita domnului Thomas Garrett la București, în perioada 15-17 mai 2018, are scopul de a pregăti președinția română a Comunității Democrațiilor (septembrie 2019 – septembrie 2021), în contextul adoptării noului Plan Strategic pentru 2018-2023 al acestei organizații.
Domnul senator Cristian Dumitrescu și-a arătat aprecierea pentru activitatea domnului Garrett, subliniind tradiția și contribuția importantă a României în politica externă, pe plan global. În ceea ce privește Comunitatea Democrațiilor, țara noastră este unul dintre cei mai activi membri. Domnul Cristian Dumitrescu s-a arătat preocupat de recentele derapaje care au loc chiar și în unele țări occidentale, cu îndelungată tradiție în domeniul drepturilor omului și democrației urmare a creșterii impactului formațiilor populiste și extremiste în viața publică și a dificultăților unor democrații occidentale de a gestiona unele aspecte ale multiculturalității etnice.
La rândul său, domnul senator Radu Mihail  a apreciat activitatea organizației și și-a exprimat speranța că CD va continua să monitorizeze starea democrației, atât în lume cât și în țările membre. România a fost și trebuie să rămână unul dintre stâlpii democrației și drepturilor omului în Europa de Est și în zona Balcanilor.
La finalul discuției, domnul Thomas Garrett a prezentat pe scurt Planul Strategic al organizației, care urmează a fi aprobat în luna iunie a acestui an.

Publicat in data de 16.05.2018 15:20:00

Marți, 15 mai 2018, Comisia pentru politică externă a Senatului condusă de dl senator Cristian-Sorin Dumitrescu, preşedintele Comisiei, și Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților condusă de dl deputat Gabriel-Horia Nasra, vicepreședintele Comisiei, au avut o întrevedere cu delegația Camerei Deputaților a Statelor Unite Mexicane, condusă de dl deputat Víctor Manuel Giorgana Jiménez, președintele Comisiei de Relații Externe și șef al delegației, în cadrul vizitei pe care delegația mexicană a întreprins-o la București.
În cadrul dialogului, s-a amintit politica consecventă a României în cadrul Uniunii Europene, și sprijinul constant în relațiile UE cu Statele Unite Mexicane. Dl Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a salutat finalizarea procesului de negociere a modernizării Acordului Global UE-Mexic, ce va impulsiona relațiile dintre cele două state.
Acesta a subliniat necesitatea de a crește schimburile comerciale dintre cele două țări și de a face din comerțul internațional un pod de legătură între cele două țări atât de apropiate cultural prin latinitatea lor comună.
Partea română a transmis mulțumiri Guvernului mexican pentru sprijinul acordat atât candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de securitate al ONU, la alegerile din 2019.
În cadrul discuțiilor s-a subliniat interesul comun pentru intensificarea dialogului, punând accent pe cooperarea parlamentară, aceasta fiind o componentă importantă în acest demers.
La această întrevedere au mai participat: dl senator Radu-Mihai Mihail, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, dl senator Adrian-Nicolae Diaconu, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului și al Grupului parlamentar de prietenie România-Mexic, dna deputat Mirela Furtună, secretarul Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, dna deputat Andreea Cosma, membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, dl deputat Dumitru Gherman, membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților. Din delegația Statelor Unite Mexicane au făcut parte și dna deputat Rubí Cardoso, Secretar al Comisiei pentru Tineret și E.S.dl José Guillermo Ordorica ROBLES, Ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România.
 

Publicat in data de 16.05.2018 15:12:00
Comisia pentru politică externă
Tel: 021 312 28 79
Fax: 021 311 15 35
E-mail: polext@senat.ro
Go to top