D E C L A R A Ţ I E

 

cu ocazia

 

Zilei Internaţionale a Democraţiei - 15 septembrie

 

Să facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei

 

 

 

Deputat Ioan STAN

Preşedintele Grupului Român

al Uniunii Interparlamentare

Stimaţi colegi,

Cu permisiunea dumneavoastră, doresc a face o declaraţie cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei, care va fi sărbătorită pe 15 septembrie, cu tema: "Să facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei".

În calitate de preşedinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, sunt onorat să mă adresez dumneavoastră, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru a marca Ziua Internaţională a Democraţiei, eveniment sărbătorit în întreaga lume, începând cu 2008, la data de 15 septembrie.

Prin instituirea acestei zile internaţionale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi-a propus să încurajeze participarea comunităţii internaţionale, a guvernelor şi parlamentelor, a societăţii civile şi cetăţenilor, în construirea şi consolidarea unor societăţi incluzive, fondate pe supremaţia legii şi pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Deşi se află abia la a şasea aniversare şi face parte dintr-o lungă listă de zile internaţionale pe care le marcăm an de an, Ziua Internaţională a Democraţiei este, fără îndoială, cea mai importantă pentru Parlament, instituţia centrală a democraţiei.

Este şi motivul pentru care Uniunea Interparlamentară - prima organizaţie parlamentară internaţională şi singura cu vocaţie mondială - invită parlamentele membre, în prezent în număr de 162, să valorifice acest eveniment pentru identificarea acţiunilor ce pot facilita schimbări pozitive în sprijinul democraţiei.

Tema pe care ONU şi UIP o propun pentru Ziua Internaţională a Democraţiei 2013 se intitulează: "Să facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei" şi aduce în atenţie rolul primordial ce revine cetăţenilor în îmbunătăţirea calităţii, legitimităţii şi eficienţei democraţiei, amintind că opiniile acestora, exprimate atât direct, cât şi prin reprezentanţii lor aleşi, trebuie să se regăsească în dezbaterile politice şi în toate deciziile din sferele vieţii economice şi sociale.

Este evident că într-o lume din ce în ce mai fragmentată şi, în acelaşi timp, mai interdependentă, numeroase procese ce afectează vieţile oamenilor par a ocoli mecanismele echilibrului şi controlului reciproc al puterilor. Vorbim despre un deficit democratic care a fost reclamat adesea în raport cu mecanismele decizionale din sfera cooperării internaţionale. Dar el este perceput şi la nivel european şi naţional, cu precădere în ultimii ani, ca urmare a crizei economice şi financiare care a impus măsuri cu costuri sociale majore, accentuând şi mai mult nevoia de responsabilizare şi de legitimitate democratică a actului guvernării.

Nu întâmplător, anul 2013 a fost desemnat drept Anul European al Cetăţenilor, scopul fiind acela de a promova participarea activă a cetăţenilor la viaţa democratică a Uniunii Europene şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la comunitatea europeană.

Din perspectiva alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European, tema Zilei Internaţionale a Democraţiei 2013 - "Să facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei" - trebuie înţeleasă şi ca un îndemn de a încuraja cetăţenii să-şi exercite drepturile electorale, ceea ce presupune din partea noastră eforturi sporite pentru a explica foarte bine opiniei publice semnificaţia şi impactul intern pe care le au deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Doamnelor şi domnilor colegi,

Întărirea accesului cetăţenilor la informaţie, consultare şi participare în elaborarea politicilor publice, toleranţa, dialogul, guvernarea onestă şi, nu în ultimul rând, parlamente puternice, sunt valori democratice universale vitale pentru pacea şi dreptatea socială.

Realitatea este însă că parlamentele se confruntă ele însele cu o criză de legitimitate, nu reuşesc să fie suficient de reprezentative pentru a reflecta interesele întregii societăţi şi au o contribuţie adesea modestă la stabilirea agendei politice şi chiar legislative. Mai mult, resursele de care dispun sunt limitate, făcându-le dificilă funcţionarea la parametri normali.

În aceste circumstanţe, consolidarea şi reformarea democratică a parlamentului - chiar dacă reprezintă o reală provocare - devin indispensabile. În fapt, ele sunt parte integrantă a democraţiei, înţeleasă nu doar ca obiectiv, ci şi ca un proces permanent.

Pentru a veni în sprijinul acestor eforturi, Uniunea Interparlamentară a lansat recent proiectul "Indicatori pentru parlamente democratice", prin care ne va pune la dispoziţie un instrument nou de măsurare a performanţei parlamentare şi un set de repere şi ţinte pentru programele de consolidare instituţională, având ca scop creşterea reprezentativităţii, transparenţei, accesibilităţii, responsabilităţii şi eficienţei parlamentului.

În ceea ce ne priveşte, după aproape un an de la alegerile care au condus la o creştere substanţială a numărului de parlamentari şi la o pondere mai mare a tinerilor parlamentari, nu ar fi lipsit de interes să evaluăm măsura în care sporul în procente se regăseşte într-un plus de reprezentativitate şi de viziune novatoare la nivelul instituţiei şi în relaţia cu cetăţenii, un demers cu atât mai necesar într-o perioadă în care pe agenda Parlamentului României se află teme cu impact semnificativ pentru consolidarea statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru accelerarea procesului de integrare în Uniunea Europeană, creştere economică şi dezvoltarea durabilă a ţării. Aş nominaliza revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, încheierea unui nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, reforma din sectorul sănătăţii, promovarea investiţiilor, crearea de noi locuri de muncă, protecţia mediului.

Stimaţi colegi,

Indicatorii UIP pentru parlamente democratice vor fi finalizaţi şi publicaţi în primăvara anului viitor. Vă propun, încă de pe acum, să-i folosim pentru o autoevaluare obiectivă a Parlamentului şi, în măsura în care timpul ne va permite, să dedicăm următoarea Zi Internaţională a Democraţiei unei dezbateri aplicate a rezultatelor acestei evaluări.

Vă mulţumesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 septembrie 2013