Declarația finală a celei de a XIII-a reuniuni a

Asociației Senatelor din Europa

 

Președinții delegațiilor camerelor superioare, membre ale Asociației Senatelor din Europa au participat la cea de a XIII-a Conferință a Asociației Senatelor din Europa, cu tema «Senatul și mecanismele de colaborare cu regiunile și colectivitățile locale», care a avut loc în data de 17 iunie 2011, la Madrid.

 

Președinții delegațiilor:

 

-          Reafirmă necesitatea de a consolida bicameralismul, ca element fundamental al unei democrații parlamentare mai complete și să continue să contribuie, prin intermediul forumurilor multilaterale stabile de dezbatere la răspândirea cunoașterii avantajelor acestuia în spațiul european comun.

-          Subliniază rolul camerelor superioare în procesul de legislativ, garanție a unei calități sporite pentru dezvoltarea funcției legislative.

-          Recunosc importanța contribuției acestora la exercitarea funcției de control asupra guvernului, completând și aprofundând rolul corespunzător ce le revine primelor camere.

-          Evidențiază avantajele unei abordări mai profunde la nivelul Senatelor în legătură cu chestiunile publice care interesează în mod deosebit cetățenii.

-          Subliniază contribuția lor la asigurarea transparenței politicilor, prin intermediul naturii publice a dezbaterilor acestora și promovarea noilor tehnologii pentru accesul la informație.

-          Apreciază importanța cooperării dintre Senatele din Europa, pe baza schimbului de opinii, experiențe și bune practici parlamentare.

-          Își manifestă voința de a continua să susțină valorile comune ale Europei, privind democrația, statul de drept, pluralismul politic, egalitatea și lupta împotriva violenței de gen, respectul minorităților și cooperarea mutuală.

 

Președinții delegațiilor:

 

-          Subliniază rolul important al Senatului, ca liant între nivelurile regional, local și european.

-          Își propun să promoveze posibilitățile pe care le oferă Senatele pentru a contribui la creșterea vizibilității participării colectivităților regionale și locale în adoptarea unor poziții politice comune care ar putea consolida democrația parlamentară. 

-          Își declară intenția de a continua să lucreze împreună pentru a analiza în profunzime formele diferite de colaborare posibile între Senate și colectivitățile regionale și locale.

-          Se felicită pentru succesul implementării și lansării mecanismului de alertă timpurie introdus anul trecut prin Tratatul de la Lisabona, cu participarea camerelor parlamentare și, pentru prima dată, a parlamentelor regionale, care intră, în acest mod, în sfera europeană de luare a deciziilor.

-          Privesc favorabil evoluția rolului consultativ al Comitetului Regiunilor și sunt în favoarea unei mai bune coordonări a politicilor și a chestiunilor regionale și locale prin intermediul acestei instituții.

-          Apreciază că este necesar să se întărească rolul autorităților locale și regionale în definirea și coordonarea politicilor în sensul consolidării redresării economice, precum și în mai buna definire a unei strategii durabile de creștere economică și în favoarea ocupării forței de muncă.

-          Salută în acest sens mențiunea din cadrul Strategiei europene 2020 cu privire la necesitatea participării și a unei implicări mai puternice a colectivităților regionale și locale.

-          Încurajează mai buna colaborare din partea diferitelor regiuni europene la dezbaterea care începe luna aceasta în cadrul Comisiei Europene cu privire la noua Politică de Coeziune a Uniunii Europene, care poate contribui la negocierile actuale pe tema modului în care se vor prezenta în viitor Perspectivele Financiare pentru perioada 2014 – 2020.

 

Președinții de delegații:

 

-          Doresc să-și exprime susținerea fermă pentru aspirațiile la democrație și șanse mai bune ale popoarelor aflate pe coasta de sud a Mediteranei.

-          Reafirmă profunda lor preocupare pentru criza economică și financiară mondială și, sunt conștienți de importanța menținerii unei viziuni comune în ceea ce privește provocările cu care se confruntă economia mondială. De asemenea, încurajează țările să susțină redresarea financiară prin adoptarea de măsuri coordonate. 

 

Președinții de delegații:

 

-          Își afirmă intenția de a continua să organizeze conferințe anuale ale Asociației Senatelor din Europa.

-          Țin să mulțumească domnului Manuel Chaves, al treilea vicepreședinte al guvernului spaniol, pentru valoroasa contribuție în calitate de orator la această conferință.

-          Așteaptă cu interes următoarea reuniune a Asociației în ….. în 2012.

-          Reamintesc, de asemenea, faptul că, Senatul Olandei, cu ocazia bicentenarului acestei instituții s-a oferit să găzduiască reuniunea Asociației, în 2015.