Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întâlnirea senatorului Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă, cu delegația Comisiei de politică externă din Parlamentul Republicii Croația, condusă de Miro Kovač, președintele comisiei

Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Cristian Dumitrescu a primit, marți, 13 noiembrie 2018, delegația Comisiei de politică externă din Parlamentul Republicii Croația, condusă de Miro Kovač, fost ministru de externe şi al afacerilor europene şi președinte al comisiei.
Din delegația croată au mai făcut parte deputatul Joško Klisovič, vicepreședinte al comisiei și deputatul Davor Ivo Stier, membru al comisiei și fost ministru de externe. În programul vizitei au fost prevăzute mai multe întâlniri la nivel parlamentar, cu reprezentanți ai Comisiilor pentru politică externă și ai Comisiilor pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților.
În cadrul discuțiilor, senatorul Cristian Dumitrescu a evidențiat rolul major al diplomației parlamentare în susținerea cooperării bilaterale și a manifestat deplină deschidere pentru continuarea parcursului dinamic, la nivel politic și diplomatic, al relațiilor româno-croate. De asemenea, au fost abordate teme privind problematicile regionale, europene și internaționale, printre care: Parteneriatul estic, Balcanii de Vest, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, summitul „Inițiativa celor Trei Mări“, regiunea Mării Negre, care sunt de altfel şi principalele propuneri ale Parlamentului României pentru dezbaterile care vor avea loc în cadrul Conferinţei interparlamentare pentru Politică Externă şi de Securitate Comună şi Politică de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC), ce va avea loc la Bucureşti, în perioada 7-8 martie, cu ocazia Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost subliniate punctele de convergență care au vizat, printre altele, facilitarea apropierii statelor din Europa de Est de valorile şi normele UE, în conformitate cu aspiraţiile şi capacitatea individuală a acestora și necesitatea continuării procesului de reformă internă, consolidării statului de drept, asigurării unor relații de bună vecinătate în Balcanii de Vest.
Ambele părţi au convenit că în calitate de state membre ale UE trebuie să joace un rol mai important pentru crearea unei zone de securitate şi stabilitate în Balcanii de Vest.
Ambele părți au salutat dialogul bilateral fructuos din procesul pregătirilor comune pentru exercitarea Președinției Consiliului UE, de către România în 2019 și Croația în 2020.
 



Go to top