Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către doamna senator Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România

Doamna senator Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a primit-o miercuri, 23 iunie a.c. pe E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea cooperării bilaterale dintre România şi Republica Turcia cu accent asupra cooperării în domeniul industriei de apărare.
Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a exprimat apreciere pentru relaţiile foarte bune dintre cele două state, punctând faptul că Turcia este un partener cheie al României, atât la nivel bilateral, cât și la nivel regional. Senatorul român a salutat aniversarea anul acesta, a 10 ani de parteneriat strategic între cele două țări, evidenţiind că acesta a încurajat accelerarea dialogului între România şi Turcia și extinderea relațiilor comerciale și a cooperării în numeroase domenii sectoriale.
Demnitarul român a subliniat că Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali și primul partener comercial al României în afara UE, menţionând că relația economică are potențialul de a se dezvolta în continuare.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării, doamna senator Nicoleta Pauliuc a subliniat că securitatea și stabilitatea în zona Mării Negre este una dintre priorităţile de politică externă a României. În acest context, a afirmat că Turcia este un aliat NATO foarte important pentru toate aspectele legate de Marea Neagră, contribuind la gestionarea efectivă a provocărilor în regiune, prilej cu care a subliniat importanţa exercițiilor militare comune.
Doamna senator Nicoleta Pauliuc a transmis interesul părţii române pentru o colaborare în domeniul industriei de apărare şi a transmis invitaţia adresată reprezentanţilor industriei din Turcia de a participa la expoziţia de tehnică militară BSDA din 2022. Totodată, a avut loc un schimb de opinii privind identificarea celor mai oportune soluţii pentru stimularea şi consolidarea cooperării în domeniu.



Go to top