Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Amendament al Senatoarei USR Florina Presadă la OUG 53/2020, însușit de către Comisia pentru Muncă și adoptat de plenul Senatului

În cadrul dezbaterilor privind legea de aprobare a OUG 53/2020, senatoarea USR Florina Presadă a depus un amendament care a fost însușit de către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.
Amendamentul senatoarei USR prevede că „persoanele încadrate în profesii liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără înregistrare la registrul comerțului, a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, au dreptul la indemnizație pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.”

Florina Presadă: „Există o serie întreagă de profesioniști angrenați în activități liberale care, peste noapte, și-au văzut micile afaceri duse aproape la ruină, lăsați fără venituri pentru ei și familiile lor, din cauza pandemiei. Surprinzător, poate, dar printre cele mai afectate categorii se află medicii din cabinetele individuale, cum sunt stomatologii, ale căror clinici au fost închise.”  

Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a persoanei privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal. În declarația pe propria răspundere se precizează și că nu beneficiază de altă formă de ajutor instituit în baza situației de urgență.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG53/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind măsuri de protecţie socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a trecut de Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.
 



Go to top