Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație

Lucrările Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au avut loc la Atena, la sediul Parlamentului elen, marți, 22 mai 2018.
Pe ordinea de zi a acestei reuniuni au figurat, printre altele, dezbateri pe tema ultimelor evoluții din Orientul Mijlociu, cu accent pe: situația din Siria și efectele sale asupra statelor limitrofe; tranziția politică din Egipt și perspectivele Procesului de pace israelo-palestinian.
Senatorul Titus Corlățean, raportor pe tema soluției a două state în Israel și Palestina, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii de actualitate consacrate acestui subiect. La dezbatere au participat, de asemenea, reprezentanții Knesset-ului israelian, cu statut de observator, și ai delegației Consiliului Național Palestinian, cu statut de partener pentru democrație la APCE. În context, a fost propusă organizarea în regiune, în toamna acestui an, a unei vizite a Subcomisiei APCE privind Orientul Mijlociu și Lumea Arabă și a raportorului pe tema soluției a două state în Israel și Palestina, senatorul Titus Corlățean.
În baza proiectului de raport pe tema protecției și sprijinirii victimelor terorismului (raportor: Marietta Karamanli, Franța, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor), a avut loc un schimb de vederi cu membrii comisiei, la care au luat parte unul dintre supraviețuitorii atacului de la Westminster din martie 2017 și reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii și ai Departamentului pentru Relații Internaționale al Universității din Pireu. Senatorul Corlățean, reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), a salutat contribuțiile celor doi vorbitori în cadrul dezbaterii și a informat totodată membrii comisiei că printre prioritățile viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 va figura și prevenirea și combaterea rasismului, intoleranței și antisemitismului, inclusiv în contextul discursului motivat de ură.
De asemenea, senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul în cadrul dezbaterii pe marginea proiectului de raport cu tema: Evaluarea consecințelor politice ale finanțării externe a Islamului în Europa (raportor: Doris Fiala, Elveția, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa). Senatorul român a prezentat exemplul pozitiv al conviețuirii armonioase a minorităților etnice și religioase din Dobrogea, regiune cu un pronunțat profil multietnic (turci, tătari, greci, lipoveni, evrei, armeni, ucraineni etc.). În opinia sa, maturitatea și responsabilitatea liderilor și membrilor acestor comunități etnice, cu specială privire a minorităților etnice musulmane, demonstrată de-a lungul timpului, a permis contracararea oricăror tendințe de radicalizare venite din exterior.
 



Go to top