Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a ambasadorului Ucrainei în România, E.S. Ihor Vasylyovych Prokopchuk

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit luni, 26 septembrie a.c., pe ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Ihor Vasylyovych Prokopchuk, într-o vizită de prezentare.
Înaltul demnitar român a salutat decizia Președintelui Zelenski de a trimite un diplomat de carieră în calitate de ambasador la București, fapt ce reflectă importanța relațiilor bilaterale.
Partea română a reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a condamnat, în termenii cei mai fermi, războiul rus de agresiune premeditat, nejustificat și neprovocat asupra Ucrainei.
Alina-Ștefania Gorghiu a specificat că diplomația parlamentară este un instrument esențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și efectuarea de schimburi de bune practici, menționând importanța organizării primului summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea și mulțumind ambasadorului Ucrainei la București pentru invitația de a participa la acest eveniment.
Președintele interimar al Senatului a evidențiat sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei în plan bilateral și multilateral, având un rol foarte activ și instrumental în furnizarea de debușeuri esențiale pentru exporturile de cereale ucrainene (peste 4 milioane de tone au tranzitat porturile românești de la Marea Neagră și Dunărea de Jos de la izbucnirea războiului) și adoptarea unei poziții ferme și puternice față de Rusia în formatele multilaterale.
Totodată, discuțiile au vizat recentele evoluții geopolitice, pe fondul războiului din Ucraina. În context, Alina-Ștefania Gorghiu a condamnat ferm decretarea mobilizării parțiale a Armatei Ruse și atrocitățile și crimele comise în Izium, precum și organizarea de referendumuri ilegale în regiunile ocupate din Ucraina. De asemenea, înaltul oficial român a subliniat importanța încheierii urgente a acestui război ilegitim și respectarea dreptului internațional, principii care au fost susținute de diplomația română, la cel mai înalt nivel, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
În încheiere, președintele interimar a asigurat partea ucraineană de sprijinul deplin al Senatului în vederea susținerii refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv prin intensificarea dialogului bilateral, la nivel parlamentar, pentru îmbunătățirea legislației existente.



Go to top