Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Anca Dragu: ”Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un pas spre normalitate!”

Senatoarea USR PLUS, Anca Dragu, președinta camerei superioare a Parlamentului, a salutat, într-o declarație politică citită în Plenul Senatului, decizia de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Anca Dragu consideră acest fapt nu doar un pas spre normalitate, dar și un semnal din partea coaliției de guvernare de a introduce un sistem echitabil în plata pensiilor, un sistem bazat pe contribuția fiecăruia, și nu stabilit arbitrar.

Anca Dragu, Președinta Senatului: ” Prin acest gest, de a renunța la aceste beneficii nemeritate, am făcut un prim pas spre normalitate, un prim pas spre ce înseamnă a fi politician în democrațiile occidentale – adică un public servant și nu un privilegiat al societății. Un aspect pozitiv pe care vreau să-l menționez în mod deosebit este faptul că la acest demers spre normalitate s-au raliat și partidele de opoziție. Cu atât mai mult cu cât unul dintre partide a fost chiar inițiatorul reintroducerii acestor pensii speciale.”
Concluzionând, Anca Dragu și-a exprimat speranța că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor nu este unul populist, menit să amăgească vigilența publicului, ci un semn de reformare, în condițiile în care intreaga clasă politică trebuie să dea un exemplu pozitiv societății.

Iată, în continuare, textul integral al declarației:

”Doamnelor senatoare, domnilor senatori, dragi colegi, săptămâna trecută plenul reunit al ambelor camere a decis, cu 357 de voturi pentru, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Prin această decizie, s-au făcut economii la buget de circa 55 de milioane de lei doar pentru acest an. Bani care pot fi direcționați către nevoile mai stringente pentru România și pentru români.
Desigur, prin acest gest nu am rezolvat problema în ansamblul ei. Dar este un semnal din partea coaliției de guvernare de a introduce un sistem echitabil în plata pensiilor, un sistem bazat pe contribuția fiecăruia, și nu stabilit arbitrar.
Numărul celor care primesc pensii speciale în România reprezintă mai mult de 5% din totalul persoanelor care beneficiază de o pensie, iar cuantumul acestora depășește 1,2% din PIB. Nu par cifre foarte mari, dar experiența altor țări ne arată că aceste pensii pot reprezenta pericole structurale la adresa economiei. De aceea este imperios să rezolvăm această problemă. Mai mult, acum 10 ani, această sumă reprezenta mai puțin de 10% din cât reprezintă astăzi.
Dar, dincolo de aceste cifre și sume economisite, consider că decizia de a tăia pensiile speciale ale parlamentarilor are o încărcătură simbolică mult mai mare.
Este prima dată în ultimii treizeci de ani când aleșii poporului renunță de bună voie la propriile beneficii.
Încă de la primele cuvinte pe care le-am adresat de la această tribună, mi-am exprimat dorința ca noi, parlamentarii, să fim un exemplu în societate prin atitudinea și comportamentul nostru, să nu ne situăm deasupra legii, ci să fim în slujba ei.
Prin acest gest, de a renunța la aceste beneficii nemeritate, am făcut un prim pas spre normalitate, un prim pas spre ce înseamnă a fi politician în democrațiile occidentale – adică un public servant și nu un privilegiat al societății.
Un aspect pozitiv pe care vreau să-l menționez în mod deosebit este faptul că la acest demers spre normalitate s-au raliat și partidele de opoziție. Cu atât mai mult cu cât unul dintre partide a fost chiar inițiatorul reintroducerii acestor pensii speciale.
Îmi exprim speranța că acest gest nu este unul populist, menit să amăgească vigilența publicului, ci un semn de reformare. Avem nevoie de o clasă politică, în integralitatea ei, care să dea un exemplu pozitiv societății.
Mă aștept ca această decizie, de a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, să reprezinte un prim pas în demersul nostru de a reforma clasa politică și statul român și sper să nu ne oprim aici.
Vă mulțumesc!”
 



Go to top