Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Viorel Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, la Misiunea internațională de observare a alegerilor prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, Baku, 9-12 aprilie 2018 - vineri, 13 aprilie 2018

Domnul senator Viorel Badea, președintele Comisiei ad-hoc a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de observare a alegerilor prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat în perioada 9-12 aprilie a.c. la Misiunea internațională de observare a alegerilor prezidențiale anticipate din Azerbaidjan.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a monitorizat, alături de Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE) și de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE, alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan, care au avut loc în data de 11 aprilie 2018.
Programul misiunii APCE a inclus întrevederi cu reprezentanţi ai principalelor formaţiuni politice, ai societăţii civile şi ai mass-media. În ziua alegerilor, domnul senator Viorel Badea a vizitat centre de vot din diverse localităţi ale ţării, monitorizând deschiderea secţiilor de votare, desfăşurarea votării, numărarea voturilor şi stabilirea rezultatelor.
La conferința de presă, care a avut loc joi, 12 aprilie a.c., alături de domnul senator Viorel Badea, președintele Comisiei ad-hoc a APCE, au participat doamna Nilza de Sena, coordonator special și lider al Misiunii de monitorizare pe termen scurt a OSCE, doamna Corien Jonker, șefa Misiunii de Observare a Alegerilor a BIDDO și doamna Margareta Kiener-Nellen, președinta Delegației AP OSCE. 
În cadrul conferinței de presă și a sesiunii de debriefing, care a precedat conferința de presă, au fost relevate următoarele aspecte: scrutinul prezidențial s-a desfășurat într-un mediu politic concurențial imatur și în condițiile unei legislații care limitează drepturile și libertățile fundamentale; autoritățile azere au fost cooperante și observatorii internaționali au putut să își desfășoare activitatea în mod neîngrădit în perioada preelectorală, iar administrația  electorală a avut resursele necesare și a pregătit alegerile în mod eficient; legislația restrictivă în domeniul media constituie un impediment major pentru libertatea de expresie și libertatea presei, inclusiv în ceea ce privește conținutul online și rețelele de socializare; în ziua alegerilor, observatorii au constatat nerespectarea procedurilor electorale și numeroase alte nereguli printre care și umplerea excesivă a urnelor de vot.
Potrivit domnului senator Viorel Badea, președintele Comisiei ad-hoc APCE de observare a alegerilor din Azerbaidjan: „Orice națiune are dreptul de a-și alege liderii. Rolul nostru ca observatori este de a veghea dacă autoritățile azere au organizat alegerile prezidențiale în concordanță cu standardele acestei organizații democratice din care Azerbaidjan-ul face parte”.
„Facem apel către autoritățile azere să îmbunătățească situația drepturilor omului și să promoveze un proces real de democratizare, cu sprijinul substanțial al Consiliului Europei, în vederea menținerii Azerbaidjan-ului în sfera democrațiilor europene. Aceste alegeri ne arată că drumul statului azer este spre Europa, iar organizațiile europene trebuie să creeze cadrul favorabil în vederea atingerii acestui obiectiv”, a conchis reprezentantul APCE.



Go to top