Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Silvia Dinică: ”De 8 Martie trebuie să ne gândim mai mult la femeile victime ale violențelor în familie și să vedem cum pot fi ele ajutate!”

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei economică, industrii şi servicii din Senat, lansează un apel la autorități să facă mai mult pentru protejarea și ajutarea femeilor victime ale violenței domestice. Într-o declarație politică, Silvia Dinică atrage atenția că actuala pandemie și măsurile luate pentru limitarea răsândirii virusului, au dus la creșterea alarmantă a numărului de acte de violență la care au fost supuse femeile.
 
Silvia Dinică: De 4 ori mai multe femei agresate acasă au ajuns la urgențe în timpul izolării. Această statistică a fost oferită de un grup de medici pornind de la analiza cauzelor politraumatismelor pe care le-au tratat la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală. Astfel, medicii au descoperit că, în timp ce numărul accidentelor rutiere a scăzut, a crescut cu 400% cel al victimelor violenței în familie. 400%!”
 
Concluzionând, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică subliniază cât de important este ca politicile publice de gestionare și recuperare post – Covid-19 să ia în considerare rezolvarea acestor probleme, prin includerea de măsuri menite să fie soluții reale pentru experiențele specifice ale femeilor care trăiesc astfel de drame.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice a Silviei Dinică:
 
Titlul declaraţiei politice: Violența domestică - un nou semnal de alarmă
 
””Domnule președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor senatori,
Stimați colegi,
 
Zilele trecute am sărbătorit Ziua Femeii, o zi specială, un prilej de bucurie pentru noi să le transmitem mamelor noastre, bunicilor noastre, femeilor dragi din viețile noastre, cât de mult le apreciem. Ni le dorim fericite, sănătoase și împlinite -nu numai de 8 martie ci  în toate zilele anului.
Dar, din păcate, nu pentru toate femeile viața este blândă. Mult prea multe dintre ele sunt agresate fizic sau emoțional de partenerii lor, iar în această pandemie fenomenul a luat o amploare și mai mare.
In luna noiembrie 2020 aflam faptul că de 4 ori mai multe femei agresate acasă. Această statistică a fost oferită de un grup de medici pornind de la analiza cauzelor politraumatismelor pe care le-au tratat la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală. În timp ce numărul accidentelor rutiere a scăzut, a crescut cu 400% cel al victimelor violenței în familie. 400%!
 
Cercetarea intitulată “Experiențele femeilor în timpul pandemiei. Starea de fapt și recomandări pentru măsuri post-criză sensibile la gen” realizată în luna ianuarie a acestui an de către Centrul FILIA în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse a evidențiat o serie de concluzii de-a dreptul îngrijorătoare.
În doar primele 9 luni din 2020, Poliția a înregistrat peste 20.000 de cazuri de loviri sau alte violențe care au avut loc între membrii aceleiași familii.
Numărul apelurilor la serviciul de urgență 112 care semnalau conflicte și agresiuni fizice cu victime a crescut cu aproape 20% în 2020 față de anul 2019 și numărul de persoane care au apelat linia telefonică ANES destinată victimelor violenței domestice s-a dublat.
În continuare, lipsa de încredere în autorități este o problemă uriașă în calea găsirii soluțiilor. 95% dintre respondentele acestor cercetări au spus că nu au beneficiat de vreun ajutor din partea autorităților, iar numărul vizitatorilor pe platformele ONG-urilor specializate în combaterea violenței domestice a crescut de peste 3 ori în 2020 față de anul 2019.
Gestionarea efectelor crizei COVID-19 este mult mai dificilă pentru femeile cu un statut economic precar sau care întâmpină atitudini discriminatorii în relația cu autoritățile. Toate acestea vin pe fondul unei încrederi scăzute în rândul femeilor, care preferă rezolvarea eventualelor probleme cu ajutorul familiei sau al prietenilor.
Avem o mare responsabilitate. Avem 4 ani un nou parlament, un nou mandat pentru mulți dintre cei care se află în Senat și în Cameră și având în vedere această temă, este o temă care ar trebui să aibă o susținere transpartinică și să facem tot ceea ce ține de noi ca să putem să rezolvăm cât mai multe dintre aceste probleme.
Ar trebui să căutăm soluții reale pentru aceste experiențe ale femeilor care trăiesc aceste drame, și stim cu toții că timpul nu are răbdare în aceste cazuri”
 



Go to top