Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, la Conferința Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene - 23-24 aprilie 2018

Președintele  Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a participat în perioada 23-24 aprilie a.c. la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, eveniment care s-a desfășurat la Tallinn, Republica Estonia. România a fost reprezentată la această reuniune de două delegații conduse de către președinții celor două Camere ale Parlamentului.  La conferință au participat peste 40 de președinți din parlamentele naționale precum și președintele Parlamentului European, dl Antonio Tajani. Conferința s-a axat pe doua subiecte principale: viitorul Uniunii Europene și dimensiunea de securitate și apărare a UE.
Preşedinţii Parlamentelor au adoptat o serie de concluzii în cadrul dezbaterilor, printre care aceea că Uniunea Europeană a deţinut și deține un rol esenţial în promovarea și menținerea păcii, stabilității și prosperității la nivelul întregului continent. Participanții au subliniat că Uniunea Europeană se confruntă cu anumite provocări, dar acest fapt creează oportunitatea de a adopta reforme necesare pentru reliefarea rolului pe care îl deține UE în depășirea acestora.
Referitor la următorul Cadru Financiar Multianual după 2020, Președinții Parlamentelor UE au exprimat încrederea că instituțiile europene vor înregistra suficiente progrese în viitoarele negocieri pentru a ajunge la un acord politic oportun. Președinții au subliniat necesitatea ca noul Cadru Financiar să includă aspecte flexibile pentru a face față unor situații neprevăzute.
În cadrul dezbaterilor, președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu a susținut o alocuțiune în care a subliniat că România participă activ, atât la nivel parlamentar, cât și la nivel executiv, la dezbaterea privind viitorul proiectului european, atât în cadrul discuțiilor în format UE27, dar și în contacte bilaterale cu statele membre UE. România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei - politică, economică, socială - fără segregări între membrii săi, pe criterii regionale, politici economico-financiare și sociale.
În ceea ce privește exercitarea de către România a președinției Consiliului UE în 2019, președintele Senatului a afirmat că România va acționa ca partener activ și constructiv, promovând o abordare unitară. Preşedinţia României la Consiliul UE va urmări ca politicile Uniunii Europene să se raporteze în permanenţă la principiul solidarității, ca valoare comună a UE, subliniind importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene pentru a reclădi încrederea cetățenilor.
În marja reuniunii, dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a avut întâlniri bilaterale cu dl Gérard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze, dl Stanisław Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polonia și dl Alojz Kovšca, președintele Camerei superioare a Consiliului Național al Republicii Slovenia.
De asemenea, președinții celor două Camere ale Parlamentului României au semnat, împreună cu președinții Parlamentului Finlandei și Parlamentului Croației, Declarația de cooperare a viitorului Trio prezidențial al Consiliului UE. Aceasta cuprinde prevederi de substanță cu privire la facilitarea cooperării, comunicării și a schimburilor de bune practici atât la nivel politic, cât și la nivelul administrațiilor parlamentelor din cadrul Trio-ului.
 



Go to top