Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Situația Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, adusă în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Liviu Marian-Pop, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, și senatorul Titus Corlățean, membru al delegației, au transmis miercuri, 3 iulie a.c., o scrisoare în atenția președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Liliane Maury-Pasquier, în care au fost oferite clarificări referitoare la situația generată de incidentele de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, ca răspuns la demersurile întreprinse, la Strasbourg, de reprezentanții UDMR în Delegația Parlamentului României la APCE, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării (24-28 iunie 2019). 
 
Scrisoarea adresată președintelui APCE face o trecere în revistă a situației cimitirului de la Valea Uzului din 1916 până în momentul de față, prezentare care relevă caracterul multinațional al acestui loc de cinstire a eroilor din cele două războaie mondiale, aici fiind îngropați soldați maghiari, români, austrieci, germani, sârbi, italieni și ruși. În context se arată că, la începutul anilor 90, cimitirul a făcut obiectul unui proces de restaurare inițiat de autoritățile locale din localitatea Sânmartin (jud. Harghita), zonă locuită preponderent de etnici maghiari, și care a avut ca rezultat înlăturarea oricărui indiciu multinațional al acestui cimitir, inclusiv prin înlocuirea crucilor inițiale cu cruci purtând însemne naționale ungare pe mormintele eroilor de alte naționalități. De asemenea, în scrisoare se menționează că în 2018, la inițiativa primarului din Dărmănești (jud. Bacău), în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și pentru a fi cinstită memoria eroilor români îngropați în cimitirul internațional din Valea Uzului, au fost ridicate un număr de 50 de cruci de piatră simbolice, un monument în memoria tuturor eroilor și catarge cu steagurile națiunilor ai căror eroi sunt îngropați în acest cimitir. 
 
Referitor la incidentele din 6 iunie a.c., în contextul organizării manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, se menționează în scrisoare că partea română a făcut în repetate rânduri apel la calm, dialog și reținere și a solicitat părții ungare să se abțină de la provocări, dar, în schimb, aceasta nu a făcut decât să alimenteze tensiunile prin intermediul declarațiilor publice menite să promoveze o imagine distorsionată a evenimentului și prin prezența, cu o zi înainte de Ziua Eroilor, în lipsa unei invitații oficiale din partea părții române, a unui membru important al Guvernului de la Budapesta.
 
Scrisoarea transmisă în atenția președintelui APCE relevă faptul că, în afara unui caz izolat care a generat pagube materiale, respectiv distrugerea porții de acces în cimitir și în care a fost dispusă constituirea unui dosar penal, autoritățile abilitate nu au constatat alte incidente între participanți sau între aceștia și forțele de ordine, care să impună intervenția în forță sau alte măsuri speciale. De asemenea, se face trimitere și la declarația publică a Ministerului român al Afacerilor Interne, din 10 iunie a.c., care certifică faptul că mormintele cu însemne naționale ungare au fost vandalizate. În schimb, în scrisoarea președintelui Delegației române la APCE se face referire la acțiunile repetate de vandalizare a crucilor ridicate de autoritățile locale de la Dărmănești în memoria eroilor români de către reprezentanții unor asociații civice ungare, cu permisiunea liderilor locali ungari. 
 
În ceea ce privește soluțiile imediate pentru rezolvarea acestui diferend, președintele APCE este informat că autoritățile competente române examinează opțiunea trecerii Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului în administrarea Ministerului Apărării Naționale și au în vedere identificarea, în urma discuțiilor cu statele ai căror eroi sunt îngropați în acest cimitir, inclusiv Ungaria, și cu respectarea acordurilor bilaterale relevante, a unor soluții care să redea demnitatea acestui cimitir internațional.


Go to top