Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail: ”Muncitorii sezonieri sunt esențiali, iar drepturile acestora în calitate de cetățeni europeni trebuie cunoscute și respectate.”

Liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu- Mihail, a organizat astăzi, 22 aprilie 2021, o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene.

La dezbaterea ”Muncitorii Sezonieri – esențiali și protejați” au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei Belgiei, Suediei și a Republicii Cehe, Directorul Executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, parlamentarii USR PLUS de Diaspora și reprezentanți ai mai multor ONG-uri.

În debutul discuției, senatorul USR PLUS de Diaspora Radu Mihail, a afirmat că problemele muncitorilor sezonieri este o prioritate a mandatului său.
Radu Mihail: ”Fenomentul muncitorilor sezoneri români trebuie privit din două perspective, la fel de importante. În primul rând, lucrătorii sezonieri sunt esențiali, atât pentru economia României, prin transferul de fonduri înapoi în țară, cât și pentru țara gazdă, acolo unde anumite sectoare economice sunt dependente de venirea lucrătorilor sezonieri din sudul și estul Europei. În al doilea rând, la fel de important, lucrătorii sezonieri au nevoie de protecție. Contextul recent al pandemiei a evidențiat situația lor vulnerabilă, iar în urma reactivității autorităților atât române, cât și străine, și a cooperării bilaterale dintre acestea, progrese au fost făcute în vederea respectării drepturilor muncitorilor.”
În cadrul dezbaterilor, au fost prezentate măsurile introduse în ultimul an, precum: informarea bilingvă asupra drepturilor; prelungirea duratei maxime contractuale și realizarea de inspecții și verificări ale normelor de siguranță și protecție a muncii.

D-na Anette Kramme, Secretar de Stat în Ministerul Federal German al Muncii și Protecției sociale, a prezentat modificările legislative și normele de siguranță în muncă introduse în Germania, precum și  inițiativa de a asigura consultanță și asistență muncitorilor sezonieri. Dl. Kai Hennig, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei Germane la București, a salutat inițiativa senatorlui USR PLUS Radu Mihail și a subliniat importanța evaluării măsurilor și regulilor introduse pentru a putea măsura impactul benefic pe care le-au avut în sprijinul lucrătorilor.

La finalul dezbaterilor, senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a Salutat interesul acordat de reprezentanții celor opt state europene participante la eveniment și a anunțat prioritățile pentru etapa următoare: rezolvarea barierelor lingvistice, controlul strict al agențiilor intermediare și, nu în ultimul rând, creșterea gradului de înțelegere al românilor asupra statutului lor de cetățeni europeni și a drepturilor implicite.
 



Go to top