Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

4 Februarie, Ziua Mondiala de luptă împotriva cancerului

Comisia pentru Sănătate Publică  şi Comisia pentru Drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României, în parteneriat cu  Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România-FABC au organizat marţi, 3 februarie 2015, o Conferinţă Naţională privind screening-ul în cancer, în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului - 4 Februarie. 
 
La eveniment au participat reprezentanţi din domeniul sanitar, reprezentanţi ai autorităţilor, Parlamentului, Preşedenţiei şi Guvernului, formatori de opinie, ONG, societăţi profesionale în cancer şi medicina familiei, asociaţii de pacienţi, mass media, reprezentanţi companii farmaceutice, etc.
 
Scopul acestei dezbateri a constat în abordarea unor teme actuale de screening în cancer, raportate la numărul mare a deceselor prin cancer în România, identificarea de  soluţii şi direcţii prioritare pentru iniţierea si îmbunătăţirea programelor naţionale de screening, informare şi mediatizarea acestora.
 
În conformitate cu Directivele CE din 2003, care recomandă statelor membre UE organizarea de programe naţionale de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar şi cancerele colo-rectale, în cadrul noii strategii naţionale de control al cancerului, Ministerul Sănătăţii a organizat şi finanţat încă din 2012 primul şi unicul program naţional de screening organizat al cancerului de col uterin. 
 
Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în 2013, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2012.
 
În 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar în 2012, rata a crescut la 388 cazuri la suta de mii de locuitori. Toate acestea s-au datorat lipsei programelor naţionale de informare şi screening privind cancerul.
 
Doamna senator Biró Rozália-Ibolya, Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a subliniat faptul că   ”în lipsa organizării unor programe de screening, în ultimii ani mii de persoane care puteau fi salvate s-au îmbolnăvit şi au murit de această boală, România fiind pe loc fruntaş în lume la mortalitatea prin cancer. Trebuie ca împreună să facem tot ce e necesar pentru ca acestor pacienţi diagnosticaţi cu cancer să le asiguram în adevaratul sens al cuvântului accesul la tratamente inovative şi servicii medicale de calitate”
 
În România datele statistice privind cancerul:
Tipul de cancer cel mai frecvent          Incidenţă/an            Mortalitate/an                                    
         
1.Cancer pulmonar-bărbaţi şi femei             11.644                10.071
2.Cancer colorectal-bărbaţi şi femei             10.256                  5.675
3.Cancer sân                                                 8.981                          3.244
4.Cancer de prostata                                     4.532                           2.018
5.Melanom                                                    1.121                              364              
 
Toate tipurile de cancer excl.
cancere cutanate non-melanom                     78.760                        48.252
 
 
 
Cifrele în creştere în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de cancer, an de an, contrariază, în egală măsură, atât medicii de familie, cât şi oncologii. Aceştia din urmă susţin că, dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament specifică tipului de boală dezvoltat, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică.
 
În scopul susţinerii obiectivelor propuse a fost iniţiată de către membri celor două comisii „Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 1 octombrie Ziua de luptă împotriva cancerului de sân”.
 
 
 
Preşedinte,
 
Biró Rozália-Ibolya


Go to top