Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Conferința aniversară - „România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice - o contribuție strategică pentru securitatea euro-atlantică”

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat a organizat, în data de 12 mai 2021, Conferința „România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice - o contribuție strategică pentru securitatea euro-atlantică”. Evenimentul a marcat aniversarea a 5 ani de la certificarea capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România, precum și 10 ani de la semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Conferința a fost moderată de Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.
Despre importanța scutului antirachetă de la Deveselu din perspectiva securității euro-atlantice au vorbit: Anca DRAGU, Președintele Senatului;  Mircea GEOANĂ, Secretar General Adjunct al NATO; Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe; Nicolae CIUCĂ, Ministrul Apărării Naționale; General-locotenent Daniel PETRESCU, Şeful Statului Major al Apărării; Titus CORLĂȚEAN, Președintele Comisiei pentru politică externă din Senat; Sorin GRINDEANU, Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO; Sharon UMBER, Adjunctul interimar al șefului misiunii, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Participanții la conferință au scos în evidență importanța sistemului NATO de apărare antirachetă în contextul proliferării amenințărilor cu rachete balistice și interesului unor actori statali și nestatali de a dobândi tehnologii de acest tip. În opinia acestora, timp de un deceniu, cooperarea în cadrul NATO cu privire la dezvoltarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice a fost un succes, un exemplu al modului în care aliații din NATO pot face față provocărilor comune de securitate, precum și o dovadă a solidității parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite al Americii.
Pentru România, operaționalizarea Scutului de la Deveselu, care are un caracter exclusiv defensiv, a adus cu sine întărirea securității naționale - direct, prin protecția pe care o asigură teritoriului național și indirect, sistemul având un rol de descurajare, prin diminuarea riscurilor legate de atacuri cu rachete balistice.  
Potrivit participanților la conferință, parteneriatul transatlantic va rămâne fundamentul apărării colective și elementul central al coeziunii politice, Summitul NATO din iunie 2021 urmând să conducă la consolidarea rolului politic al NATO, rezilienței, puterii militare și perspectivei globale, prin conectarea mai strânsă cu alte state și organizații internaționale care împărtășesc obiectivele și valorile euro-atlantice.
 
 
 
 



Go to top