Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică: ”Accelerarea vaccinării, soluția pentru revenirea economică rapidă!”

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei economică, industrii şi servicii din Senat, consideră că accelerarea procesului de vaccinare reprezintă nu numai șansa de a ieși din pandemie, dar și oportunitatea de a asigura dezvoltarea economică rapidă în perioada următoare.

Într-o declarație politică, Silvia Dinică argumentează că este imposibil să ai o economie care să performeze atât timp cât virusul este scăpat de sub control dar că, atunci când majoritatea populației este vaccinată, economia va putea fi ceea ce era înainte de pandemie.

Silvia Dinică: ”Pentru 2021, Goldman Sachs estimează o creștere economică în Zona Euro de 5,1%, în SUA de 7,2% iar în România de 9%. Dar aceste cifre sunt strict legate de succesul campaniei de vaccinare. Toate prognozele economice arată că de rapiditatea cu care pandemia este ținută în frâu depinde performanța României pe următorii ani. Avem șansa de a ieși din criză mai puternici decât am intrat.”

Concluzilonând, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică afirmă că avem nevoie de o relansare economică accelerată, șansa noastră de a îmbunătăți nivelul de trai al tuturor românilor, iar dezvoltarea calitativă a unor întregi sectoare economice va face investotorii străini să nu ne mai caute doar pentru forța de muncă ieftină.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Să știm când să ne grăbim - soluția revenirii economice este vaccinarea.

Zilele trecute, presa din Statele Unite a anunțat o creștere a economiei cu 1 milion de locuri de muncă. Este cel mai puternic indiciu de până acum că piața muncii își revine. Datorită acestei redresări puternice și a sectorului de servicii, indicii bursieri de pe Wall Street au încheiat tranzacțiile de luni la niveluri record. Vești bune pe toate planurile.
Toate acestea au fost declanșate de o campanie de vaccinare în care angajații, mediul de afaceri și oamenii, în general, au văzut șansa unică de a trăi ca înainte. Este imposibil să ai o economie care să performeze atât timp cât virusul este scăpat de sub control. Atunci când majoritatea populației va fi vaccinată, economia va putea fi ceea ce era înainte de pandemie. Și chiar mai mult de atât. Fiindcă ne aflăm în fața unei restructurări a economiei la nivel regional și global iar profilul dinamic al României ne va pune în avantaj față de alte țări: industria auto și sectorul IT sunt doar două domenii în care România dovedește că se poate plia elegant după cererile pieței și poate dezvolta produse cu valoare adăugată mare. Perioada următoare va fi una în care capitalul se va îndrepta spre acele țări care prezintă oportunități și care sunt medii sigure pentru desfășurarea afacerilor: sistem fiscal predictibil, un deficit bugetar și o situație sanitară ținute sub control.
De aceea trebuie să ne grăbim. Pentru că nu suntem singuri pe lume iar pentru a deveni competitivi atât în regiune cât și la nivel global, avem nevoie de o relansare economică accelerată și orientată spre tipuri noi de afaceri. Este șansa noastră să îmbunătățim viața celor care muncesc și să nu mai fim percepuți ca vulnerabili, dependenți de economiile altor țări. Nu mai trebuie să fim căutați pentru forța de muncă ieftină, ci pentru bunurile și serviciile noastre de calitate. Trebuie să creștem brandurile românești și să atragem resurse financiare cu inteligență și tact. Nu mai putem continua cu un deficit comercial masiv în anumite ramuri ale economiei. Și nu mai putem permite ca exodul de creiere să continue.
Pentru 2021, Goldman Sachs estimează o creștere economică în Zona Euro de 5,1%, în SUA de 7,2% iar în România de 9%. Dar aceste cifre sunt strict legate de succesul campaniei de vaccinare. Toate prognozele economice arată că de rapiditatea cu care pandemia este ținută în frâu depinde performanța României pe următorii ani. Avem șansa de a ieși din criză mai puternici decât am intrat. Raportat atât la noi înșine, cât și la celelalte state. Nu putem rata acest moment.”



Go to top